Åtalas för att ha slängt in flykting i väggen

avEric Tagesson, Lilian Andersson

NYHETER

Två anställda vid Kriminalvårdens Transporttjänst misstänks ha använt övervåld i samband med en utvisning.

Migrationsverkets personal blev vittne till hur flyktingen ska ha utsatts för karateslag, slängts in i en vägg och misshandlats i huvudet.

– Det såg smärtsamt och obehagligt ut, säger ett vittne. Totalt ovärdigt mot en handbojad man som stod still.

Men enligt den ena mannens advokat finns vittnen som helt friar kriminalvårdarna.

En 54-årig och 47-årig man vid Kriminalvårdens Transporttjänst åtalas nu för den misstänkta misshandeln vid Förvaret i Märsta norr om Stockholm.

Männen förnekar brott och menar att vittnet ljugit. Flyktingen, en liten spenslig man i 50-årsåldern, gjorde kraftigt motstånd och var alltför högljudd.

– Klienten var desperat, vi fick inte kontakt med honom, har 54-åringen sagt.

Skulle utvisas

Flyktingen skulle utvisas i april förra året, Kriminalvårdens Transporttjänst och en polis transporterade mannen från Migrationsverket till Arlanda flygplats och hemlandet.

Flera av Migrationsverkets personal har oberoende av varandra vittnat om att flyktingen hela tiden ska ha varit passiv och inte gjort motstånd. Trots att mannen skrek av av smärta fortsatte övergreppen i närvaro av polis, som utretts för misshandel av internutredningen, samt en chaufför.

Men enligt den ena åtalades advokat ger polisen som närvarade under hela förloppet stöd för deras version.

– Det har varit ett mycket svårhanterat ärende, och personen har gjort kraftigt motstånd, säger advokat Anton Strand.

– Att någon otillåten våldsanvändning skulle ha förekommit tillbakavisas och det får stöd av den polis som närvarade.

"Hotfull och aggressiv"

Av Migrationsverkets incidentrapport framgår att tjänstemännen ville få tyst på flyktingens höga gråt:

– Stämningen var hotfull och aggressiv. Jag har aldrig sett någon flykting utsättas för så mycket våld och förnedrande behandling. Det var ett brutalt övergrepp mot en hjälplös man som kändes planerad.

Den chockade personalen ska ha blivit vittne till hur flyktingen, barfota och handbojad, släpades av Transporttjänstens medarbetare och med full kraft slängdes mot en förrådsdörr.

– Flyktingen verkade paralyserad, stod upprätt utan att slänga sig till höger eller vänster eller bakåt, har en personal sagt. Han grät och såg helt hjälplös ut.

Slag mot huvud

Misshandeln ska enligt vittnet ha fortsatt med slag mot ryggrad och huvud, flyktingen uppmanades i aggressiv ton att hålla tyst.

54-åringen misstänks ha tryckt flyktingens huvud bakåt genom att pressa handflatan mot hakan och hårdhänt upprepat det. Därefter midjebojades mannen.

47-åringen misstänks ha tagit huvudlås på mannen genom att ta sin ena underarm under hans haka, den andra runt huvudet och samtidigt pressa huvudet mot golvet.

"Likt karateslag"

54-åringen ska sedan ha slagit spetsigt utspända fingrar mot flyktingens hals under käkbenet upprepade gånger, liknande karateslag.

– Mannens ansikte förvreds av smärta av den mycket obehagliga och chockerande smärtan och tystnade. En kollega som tränar Jiujitsu berättade att sådana slag får man inte ens öva då de är alltför livsfarliga.

Händelsen ska nu prövas i tingsrätten. Ord står mot ord.

Enligt Anton Strand kommer den närvarande polisen vittna.

– Polisens uppgifter friar helt de två åtalade från ansvar.

Efter incidenten, som har utretts upp till generaldirektörsnivå, har nya rutiner införts.

Kriminalvårdens Transporttjänst får inte längre hämta flyktingarna från rummen vid transport, Migrationsverket måste vid behov begära handräckning av polis.

ARTIKELN HANDLAR OM