Skatteverket godkände barnäktenskap

avSebastian Hagberg

Ett äktenskap mellan en 14-årig flicka och en 21-årig man godkändes av flera svenska myndigheter, uppger Sveriges Radios Ekot.

– Det är klart att det är beklagligt när det händer. Det är väl ouppmärksamhet, ett misstag helt enkelt, säger Skatteverkets Per Skogh till Ekot.

Paret, som gift sig i sitt hemland, kom till Göteborg i fjol för att söka asyl i Sverige.

Eftersom flickan är 14 år så blev socialtjänsten i Göteborg inkopplad. De beslutade att paret skulle placeras i en gemensam lägenhet i en annan kommun i Västsverige, rapporterar Ekot.

Något som ifrågasattes av socialchefen i den kommunen.

– Jag tror att det skulle bli ganska starka reaktioner om en svenskfödd flicka berättade att hon var gift. Men reaktionerna blir uppenbarligen inte lika starka när barn kommer från andra länder, säger chefen till Ekot.

"Ett misstag helt enkelt"

Även Skatteverket godkände äktenskapet, genom att folkbokföra paret som gifta när de fick uppehållstillstånd. Ett beslut som myndigheten menar var ett misstag.

– Det är klart att det är beklagligt när det händer. Det är väl ouppmärksamhet, ett misstag helt enkelt, säger Per Skogh på Skatteverkets rättsavdelning, till Ekot.

"Det är anmärkningsvärt"

Så sent som förra året skärptes reglerna mot barnäktenskap i Sverige. Det går inte längre att få dispens för att få gifta sig om man är under 18 år gammal. Dessutom infördes nya brottsrubriceringar som ska stärka skyddet mot tvångsäktenskap.

Sen 2009 är praxis att inte godkänna äktenskap med barn under 15 år.

– Det är en bra lagstiftning som har gjort det tydligare att barnäktenskap inte är tillåtet i Sverige, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Sveriges FN-förbund, till Aftonbladet.

Han är kritisk till myndigheternas agerande, som han menar gör skillnad på folk och folk.

– Det är ju anmärkningsvärt att man kan ha olika lagstiftning för infödda svenskar och de som kommer hit från ett annat land, säger han.

Socialjouren: Behöver inte vara fel

Ragnhild Ekelund på socialjouren i Göteborg vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att det kan vara rätt att placera barn tillsammans med den vuxna partnern.

– Frågan är var tryggheten är för en person. Det skulle kunna vara att tryggheten är den partner man har med sig, säger hon till Ekot.

Aleksander Gabelic köper inte det argumentet.

– För den stora majoriteten av barn är tryggheten att slippa det äktenskap som man kanske tvingats in i, säger han till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM