Nyheter

Svensk soldat begravd – 70 år efter sin död

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Lennart ”Lången” Hultqvist krigade för Finlands sak när han stupade på Karelska näset 1944.

Nu har han äntligen fått gå till sista vilan hemma i Vetlanda.

– Det gick väldigt bra och var väldigt fint, säger hans syster Britta Stenberg-Tyrefors, 85.

Hon var bara 14 år när äldre brodern Lennart ”Lången” Hultqvist lämnade Sverige för att som frivillig strida på finländska sidan mot Sovjet när världskriget rasade som värst.

Bara fyra månader senare, vid midsommar 1944, fick familjen beskedet att han av allt att döma mist livet i en rysk offensiv. Men det dröjde ytterligare mer än 70 år innan Britta Stenberg-Tyrefors under lördagen kunde få ge ett sista farväl till storebrodern i Vetlanda kyrka.

Hittades av rysk grupp

Historien får sin start då Svenska Dagbladet rapporterade om att kvarlevorna efter den mer än två meter höge Lången funnits av en rysk sökgrupp från S:t Petersburg.

85-åriga Britta Stenberg-Tyrefors har berättat hur hon nästan fick hjärtklappning när hon läste artikeln i SvD i augusti.

Sergeant Bror Niper vid frivilligkompaniet hade skildrat hur Lången stupade:

”Med skrän, eldgivning och handgranatskastning stormade ryssarna mot oss. Under detta stormanlopp stupade Lången. Han träffades av en kula i huvudet och ljöt troligen en ögonblicklig död.”

Kvarlevorna efter sjömannen och eldaren från Vetlanda hittades av sökgruppen i augusti och Lången kunde identifieras med hjälp av en namnbricka

Tackar för musik

Tillsammans med 17 finska soldater fick Lången i oktober lämna rysk mark innan han från Finland fick komma hem till Sverige.

Under lördagens begravning i Vetlanda kyrka var Britta Stenberg-Tyrefors omgiven av sin släkt när hennes storebror fick gå till sista vilan i familjegraven.

– Det var fint och i en alldeles nyrenoverad kyrka med nya målningar som var oerhört vacker. Vi hade en väldigt trevlig och inkännande präst som talat och sjungit. Jag skulle särskilt vilja tacka för musiken, säger Britta till Aftonbladet.

Bland de 30-talet begravningsgäster fanns ett par ur den ryska sökgrupp som hittade Långens kvarlevor och Britta Stenberg-Tyrefors kunde lämna ett personligt tack.

– Allt har gått väldigt bra och det var väldigt fint, säger hon.

Lennart ”Lången” Hultqvist uppges vara den förste svenske stupade soldat från andra världskriget sedan 1958.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: