Arbetslöshet bakom vart femte självmord

I Sverige kan barn utvisas, isoleras eller bara glömmas bort. Det är bra att Barnkonventionen äntligen blir lag.
I Sverige kan barn utvisas, isoleras eller bara glömmas bort. Det är bra att Barnkonventionen äntligen blir lag.

Kopplingen mellan självmord och arbetslöshet är starkare än vad man tidigare trott.

Så mycket som vart femte självmord kan vara kopplat till arbetslöshet, visar en ny studie.

– Det var en överraskning från studien, säger professorn i socialmedicin Per-Olof Östergren vid Lunds Universitet till Ekot.

I en ny stor studie har man jämört självmordsstatistik med arbetlöshetssiffror från 63 länder. Mellan år 2000 och 2011 tog 233 000 personer livet av sig i de undersökta länderna. En femtedel, 45 000 fall, kunde kopplas ihop med arbetslöshet.

Studien visar att antalet självmord ökar cirka ett halvår innan siffrorna för arbetslöshet ökar. Det kan bero på tidigare lagda varsel eller vetskap om att företag går dåligt.

– Tidigare har man diskuterat hur lång tid det tar innan det slår igenom, här visar det sig att det till och med kommer innan arbetslöshetssiffrorna stiger. Den ekonomiska nedgången börjar ju innan arbetslösheten börjar ramla iväg, säger Per-Olof Östergren.

Sverige klarar sig bättre

Kunskapen från studien är viktig att ta med sig, menar experten på förebyggande av självmord Danuta Wasserman från Karolinska Institutet.

– Vi vet att de som tar livet av sig inte gör det på grund av en enda orsak. Arbetslösheten kan bli den sista droppen i den totala livssituationen.

Sverige och Finland klarar sig bättre än andra länder, har tidigare forskning visat, rapporterar Ekot. Det kan bero på de sociala skyddsnäten som finns i länderna. Danuta Wasserman menar att åtgärder för personer som blir arbetslösa är avgörande.

Det värsta är att inte tala med någon och låsa in sig i sin desperation och depression.

Forskningsrapporten Modelling suicide and unemployment: a longitudinal analysis covering 63 countries, 2000–11 har publicerats i tidskriften the Lancet Psychiatry. Läs den genom att klicka på länken.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN