Väder

Orkanen Ole närmar sig Sverige

Av: 

John Granlund

NYHETER

Orkanen Ole närmar sig med full kraft – och drar in över Skandinavien i kväll.

Nu varnar SMHI för det hårda vädret som slår mot sportlovstrafiken.

– Det kommer att vara riktigt riktigt hemskt, säger Eva Strandberg på SMHI.

Orkanen Ole har växt sig stark ute på Atlanten och drar i kväll in över Norge. Under natten rör sig ovädret mot norra Sverige och vid lunchtid på lördag väntas vädret bli som allra svårast med kraftiga stormstyrkor, enligt SMHI.

– Det kommer att vara riktigt riktigt hemskt. Dessutom kommer det vara riktigt mycket snöfall. Kombinationen med mycket snöfall och blåst är inte att rekommendera. Det kommer inte att vara trevligt att vara ute, säger Eva Strandberg.

Kraftig blåst

De kraftigaste vindarna väntas i nordligaste Norrland där prognoserna uppger att det blir stormstyrka i medelvind. I området har SMHI gått ut med två klass 2-varning för storm och täta snöbyar. I stora delar av resten av Norrland har SMHI gått ut med klass 1-varningar.

– Det kommer att blåsa väldigt kraftigt. Och det är därför vi varnar. Träd kan brytas och det blir snödrev. På det sättet kan det finnas faror, säger Eva Strandberg.

Samtidigt som ovädret drar in över landet väntas ett stort antal sportlovsfirare röra sig norrut längs vägarna. På SMHI uppmanar man till försiktighet på vägarna med anledning av Oles framfart.

– Du har blåst och du har snö. Det kan skapa snödrev och vägarna kan blåsa igen. Och med tanke på sportlovet kommer det säkert att vara mycket besvärliga förhållanden på vägarna i fjällkedjan.

Kan utöka varningarna

På fredagseftermiddagen flaggade SMHI dessutom för att vädervarningar kan komma att utökas och uppgraderas i takt med att Ole närmar sig.

– Risken finns att man går upp en klass i de södra delarna av Norrbottens län där man skulle kunna få stormbyar. Samma sak gäller ute till havs på Kvarken och Bottenviken, säger Eva Strandberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

SMHI