Emil Källström

Doldisen som får tunga C-uppdraget

Av: 

Pär Karlsson

Emil Källström har fått uppdraget att leda utvecklingen av Centerpartiets ekonomiska politik.
Emil Källström har fått uppdraget att leda utvecklingen av Centerpartiets ekonomiska politik.

NYHETER

Han är doldisen som fått det tunga uppdraget att leda utvecklingen av Centerpartiets ekonomiska politik.

Emil Källström menar nu att partiet måste våga tänka om inför valet 2018.

– Vi måste visa att vi inte bara är ett parti för den enskilde företagaren, säger han.

I höstens riksdagsval backade Centerpartiet för andra valet i rad. Men efter all internt turbulens de senaste åren var partiet ändå nöjda med de 6,1 procent man fick.

Nu tar partiet och C-ledaren Annie Lööf nya tag inför valet 2018. I dagarna sjösätts arbetet med att ta fram ny politik inför partiets stämma i Falun i september. Elva arbetsgrupper har bildats och den mest prestigefyllda leds av doldisen Emil Källström, som på sistone klättrar i partiet och nyligen utsågs till ekonomisk-politisk talesperson.

Han leder gruppen där förslag kring ekonomi, näringsliv, arbetsmarknad och skatter ska mejslas fram.

– Vårt parti är inne i ett väldigt spännande skede nu. Vi har medvind trots att vi tappade lite i förra valet. Då fick vi drygt sex procent och nu är det fullt fokus på var vi ska hitta nästa sex procent, säger han.

Vill bredda partiets politik

I C-ledningen har man slagit fast att partiets politik måste breddas om man ska växa framöver. Det räcker inte att bara utveckla de områden där man har högt förtroende: företagande, miljö och landsbygd.

– Folk tycker vi är duktiga på företagarpolitiken. Men alltför få drar slutsatsen att vi är bra på jobbpolitiken. Vi måste bli bättre på att beskriva sambandet mellan att en politik som innebär fler och växande företag också leder till fler jobb och en bättre arbetsmarknad för alla. Även de som inte själva vill starta eller driva företag, säger Källström.

Genom det hoppas C-ledningen att förtroendet i viktiga frågor som jobb och ekonomi ska stärkas i väljarkåren.

– Vi måste hitta fler vägar in till jobb och företagande. Arbetsmarknaden i dag är stängd för många, säger Källström.

Flera andra Allianspartier har eller ska inom kort byta partiledare. Dessutom bråkar vissa av dem internt om politiken. Men Emil Källström menar att läget är annorlunda inom C.

– Vi har inga processer som tar fokus från politikutvecklingen. Nu kan det vara full fokus på att ta fram nya förslag och nya idéer på hur vi ska göra det här landet lite bättre.

”Bra att vi är först i kön”

Han tror att partiet kan tjäna på att man redan ligger långt fram i processen att utveckla politiken - även internt mot de andra allianspartierna.

– Det är ett spännande läge i vårt parti, men även inom Alliansen. Den som presenterar genomtänkta och genomarbetade förslag kommer ha stor möjlighet att påverka andra partier som också tittar på politiken med öppna ögon. Om vi kan vara först i kön och vara med och sätta agendan för Alliansens politikutveckling så är det väldigt bra.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Emil Källström

Centerpartiet

Alliansen