Har för många barn - hotas bli vräkta

VÄXJÖ. Flera barnfamiljer i Växjö hotas av vräkning.

Orsaken: De har för många barn.

– Man ska ha en boende per rum och där är vardagsrum och kök inte inräknat, säger Klaus Holmgren, regionchef på CA Fastigheter.

Familjen Mohamed hade bott i lägenheten i Växjö i två år när de fick brevet från hyresvärden.

Budskapet är tydligt: De bor för många i lägenheten. Antingen flyttar de ut eller så påbörjas ett avhysningsärende.

– Barnen känner sig stressade. De vill inte flytta från kompisarna och skolan, säger mamman Suzan Al hoshari, 34.

Familjen består av föräldrarna och fem barn i åldrarna 1-15. De bor i en trea. De hade gärna bott i en större lägenhet men det är bostadsbrist i Växjö och tillsvidare löser familjen boendesituationen med att flickorna sover i vardagsrummet.

Hävdar ökat slitage

Hyresvärden har gett motsvarande besked till flera familjer i samma bostadsområde i Växjö. De hänvisar till brandsäkerheten och till ökat slitage på lägenheten om flera personer bor i den. Det finns ingenting lagtext som förbjuder en familj med många barn att bo i en trea. Hyresvärden hänvisar i stället till Boverkets trångboddhetsnormer. Enligt dem ska ett hushåll med fyra personer ha minst fyra rum. Varje barn ska alltså ha tillgång till eget rum.

– De här husen är byggda efter svenska normer och anpassade efter ett visst antal boende. Det handlar om att möjliggöra och sörja för en god boendemiljö för alla och minimera störningar, slitage och så vidare, säger Klaus Holmgren, regionchef på hyresvärden CA Fastigheter.

Men det finns ju många familjer där barnen får dela rum.

– Det finns det säkert, säger Klaus Holmgren.

”Rör sig om stora familjer”

Bostadsbolaget vill inte svara på hur många familjer som har fått brevet. Enligt Hyresgästföreningen rör det sig om minst ett dussin.

– Ser man till hyreslagstiftningen så det finns inget som säger att man inte får vara ett visst antal personer i en familj. Det finns begränsningar om man kan vara ett visst antal vuxna. Men i det här fallet rör det sig om stora familjer, säger Victor Herrera, Hyresgästföreningens handläggare i Växjö.

Han har nu tagit strid för familjerna och lovat att Hyresgästföreningen företräder sina medlemmar i domstol om bostadsbolaget väljer att ta ärendet så långt.

Efter att familjen Mohamed fått brevet från hyresvärden lyckades de få tag på en fyra i samma bostadsområde. Men CA Fastigheter låter dem inte bo där heller, enligt familjen.

– De säger att de måste ha minst fem rum och att det inte räcker med fyra, säger familjens vän Khaleb Ziada, 39, som nu försöker hjälpa familjen Mohamed att få bo kvar.

Publisert: