Näringslivstopp ryter till mot Stefan Löfven om slopad ungdomsrabatt

Regeringen ska höja skatten på ungdomsjobb för att betala för reformer i vårändringsbudgeten.

Det får Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne att ryta till.

– De sänkta arbetsgivaravgifterna för unga har skapat riktiga jobb, vi är väldigt oroliga om det försvinner, säger hon.

Senast den 15 april ska regeringen presentera vårändringsbudgeten för riksdagen. Efter att höstens budget föll regerar just nu statsminister Stefan Lövfven (S) på Alliansens variant. Men efter decemberöverenskommelsen står det nu klart att regeringen kommer få igenom sina budgetar framöver.

Sedan en tid tillbaka förhandlar regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet med varandra. När de är klara väntar nya diskussioner med Vänsterpartiet, vars stöd regeringen behöver för att få budgeten genom riksdagen. Eftersom det inte går att justera inkomstskatterna kommer vårens variant att bli en smalare historia jämfört med höstens.

Svenskt Näringsliv ryter till

Men det är fler som har åsikter inför vårändringsbudgeten. De tre fackliga centralorganisationerna kräver att det ska finnas med en höjning av taket i a-kassan. LO har dessutom varit tydliga med att den ekonomiska politiken måste läggas om redan i vår.

Nu ger sig även Svenskt Näringsliv ut på banan. Arbetsgivarorganisationens vd Carola Lemne ryter nu till mot att regeringen planerar att slopa de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga, den så kallade "ungdomsrabatten", i två steg.

– Det har varit en viktig möjlighet för unga att komma in på arbetsmarknaden. Just i branscher där unga får sina första jobb, som handel och restaurang, har har man väldigt låga marginaler. Det här kommer att slå väldigt tydligt mot dem, så det är vi väldigt oroliga för, säger Lemne.

Ungdomsrabatten har lanserats i flera steg. I ett första skede gällde det sänkta arbetsgivaravgifter för unga under 26 år. Eftersom regeringen nu regerar på Alliansens budget kan man även tvingas sänka åldern till 23 år, innan man börjar riva upp reformen.

Carola Lemne menar att det finns olika beräkningar kring hur många jobb som Alliansregeringens reform har skapat.

– Det gjordes beräkningar på att reformen skapade 10 000 jobb bara under de två första åren efter att reformen genomfördes, säger hon.

"Har skapat riktiga jobb"

Enligt den nuvarande regeringen är ungdomsrabatten en alldeles för dyr reform som inte skapar tillräckligt med jobb. Pengarna vill man i stället använda till riktade insatser mot unga arbetslösa.

Men Carola Lemne håller inte med i regeringens analys.

– Det här är riktiga jobb som skapas. I dag är de lägsta lönerna i Sverige väldigt höga internationellt. Eftersom företagen alltid gör en avvägning av vad de kostar att anställa och vad man får ut, är det de lågutbildade och unga som slås ut om man slopar rabatten. De blir för dyra helt enkelt.

Hon säger också att det finns andra sätt att få in pengar till reformer, än att höja skatten på ungdomsjobb.

– Det bästa sättet att få in pengar är att vi får en tillväxt och fler jobb. Det här är en reform som enligt oss går åt helt andra hållet.

Publisert: