”Etnonationalisterna vann mot ledningen”

avErik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:

William Hahne röstades fram till ny ordförande för Sverigedemokraternas Stockholmsdistrikt.

Det är en seger för partiets etnonationalistiska falang, menar Expos Alexander Bengtsson.

– De är inte nöjda med att ta över ett distrikt, utan kommer att fortsätta avancera.

Under söndagskvällen utsågs William Hahne till ordförande i SD:s Stockholmsdistrikt under kaosartade former.

Alexander Bengtsson, från den antirasistiska stiftelsen Expo, följde det långa distriktsmötet och menar att Hahne vinst innebär att partiets etnonationalistiska falang har stort stöd i Stockholm och ungdomsförbundet och att man vunnit en seger mot partiledningen. De två "sidorna" har sedan en lång tid fört en maktkamp i partiet.

– Den här falangen anser att vissa personer på grund av sin etnicitet aldrig kan bli svenskar, till skillnad mot Mattias Karlsson och partiledningen som för en mer kulturell nationalism, säger Bengtsson.

Vill genomföra tillbakagång

Vinsten i Stockholm är en i raden av positioner som falangen som Hahne tillhör flyttat fram.

– Man har mer och mer tagit makt över informationskanaler för partiet, diverse sajter på nätet som är oerhört viktiga för den här rörelsen. De är inte nöjda med att ta över ett distrikt utan kommer fortsätta avancera och gör liknande inbrytningar på andra håll.

Vad är målet?

– Målsättningen är att genomföra en tillbakagång till ett mer etnonationalistiskt synsätt i partiet, säger Alexander Bengtsson.

”Skulle demoraliseras”

William Hahne riskerar trots vinsten att uteslutas ur partiet. Enligt ett pressmeddelande beror uteslutningsärendet på att Hahne använt sig av ett register över medlemmar i Sverigedemokraterna på otillbörligt sätt samt att han inte varit samarbetsvillig.

Hahne själv har skrivit att partiet ägnat sig åt odemokratiska metoder.

Vad skulle det innebära om han utesluts?

– Många i Stockholm och SDU skulle demoraliseras och försvinna ut i svansen som finns kring SD, med olika sajter och bildningsförbund som man nu startat. I och med att inget annat parti finns nu, då Nationaldemokraterna är borta och Svenskarnas Parti anses för radikala, så hamnar de utanför partiet. Man kommer säkert ändå fortsätta att försöka pusha det i den riktning man tycker är rätt, säger Alexander Bengtsson.

Publicerad: