Gäng ska ha mördat studenterna i Mexiko

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksåklagaren: ”Jag har fått nog”

1 av 6

Vid en soptipp utanför Cocula har polisen hittat kvarlevorna efter vad man tror är de 43 studenter som försvann i september.

Tre gängmedlemmar har erkänt att de varit med och mördat dem men allmänheten tror inte att det är hela sanningen.

Fallet har skakat Mexiko och lett till våldsamma massprotester.

Det var i slutet på september som de 43 studenterna försvann i staden Iguala de la Independencia i delstaten Guerrero, söder om huvudstaden Mexico City. Studenterna ska ha blivit föremål för en polisinsats, då de demonstrerade mot utbildningsreformer.

Men vad som egentligen hände är i nuläget oklart.

Nu har tre medlemmar i det kriminella gänget Guerreros Unidos erkänt att de varit med och mördat studenterna. Det uppgav Mexicos riksåklagare Jesus Murillo Karam i helgen.

Makabra detaljer

De tre kriminella männen berättar i en video om makabra detaljer kring dödandet. De ska ha skjutit de 43 studenterna och sedan bränt upp kropparna. De brända kroppsdelarna ska sedan ha grävts ner på en soptipp och askan ska ha spridits i en flod i närheten. Enligt erkännandena ska elden ha brunnit i omkring 14 timmar och män från det kriminella gänget ska ha turats om att hålla vakt och hålla elden vid liv med bensin, bildäck och skräp från soptippen.

Myndigheterna har, sedan platsen blivit känd, hittat hundratals benrester i området.

Men den stora allmänheten tror inte på justitieministerns utspel att brottssyndikatet Guerreros Unidos är ensamt ansvariga för morden. I samma video uppger de tre gängmedlemmarna också att de 43 studenterna överlämnades till dem av den lokala polisen efter att de ingripit mot deras demonstration.

Attack mot Nationalpalatset

Händelseutvecklingen har i helgen lett till våldsamma protester i landet.

Hundratals demonstranter satte under lördagen eld på bilar och angrep en byggnad som tillhör delstatsregeringen i Guerrero.

Protesterande studenter gick också till attack mot Nationalpalatset i Mexico City, som mest används för ceremoniella ändamål av president Enrique Pena Nieto. De försökte ta sig in genom att slå metallbarrikader mot huvudporten, vilken man för en stund också satte eld på. Men man lyckades inte forcera dörren.

En maskerad demonstrant i staden Chilpancingo i Guerrero sade:

– Vi kräver samma sak som tidigare. Vi vill se våra kamrater vid liv.

Andra skanderade: "De tog dem levande, vi vill ha dem tillbaka levande."

Riksåklagaren: ”Jag har fått nog”

Under presskonferensen som riksåklagare Murillo Karam höll i fredag så utbrast han: ”Ya me canse” (”Jag har fått nog”).

Efter det har just ”Ya me canse” används flitigt som hashtagg på sociala medier.

Hela landet väntar nu på de oberoende rättsmedicinska undersökningar som ska utföras av argentinska experter, och som ska ge definitivt svar på om det verkligen är studenterna som hittats i floden och på soptippen.

Delar av de upphittade benresterna och tänderna ska även skickas till Europa för en dna-analys, enligt AP.

Publicerad: