”Han var Jack the Ripper”

avOskar Forsberg

NYHETER

Nya dna-fyndet kan ha löst gåtan

1 av 8

126 år efter att de fasansfulla brotten inträffade är tidernas största mordmysterium löst.

Det hävdar en amatörspanare och en forskare, som efter en dna-analys pekar ut frisören Aaron Kosminski som Jack the Ripper.

– Det är inte alls orimligt, säger Marie Allen, professor vid Uppsala universitet och expert på rättsgenetik.

Det var under sensommaren och hösten 1888 som seriemördaren Jack the Ripper, eller Jack Uppskäraren, härjade i Whitechapel i östra London. Uppskäraren mördade minst fem prostituerade kvinnor men forskare hävdar att det kan röra sig om många fler.

Dubbelmord den 30 september

Gåtan kring Jack Uppskäraren och vem han var har genom åren sysselsatt enormt mycket människor – forskare, poliser och privatspanare.

De mest omtalade av Uppskärarens mord är ”the double event” den 30 september, 1888. Då mördades två kvinnor samma natt, svenskan Elizabeth Stride (född Elisabet Gustavsdotter) och Catherine Eddowes.

Stride fick halsen avskuren i Dutfield's Yard nära Berner Street i Whitechapel. Hon hittades av polisen vid 1-tiden på natten. 45 minuter senare anträffades den mördade och stympade Eddowes på ett torg i närheten. Hennes kropp var mycket hårt åtgången.

Det är utifrån mordet på Catherine Eddowes som forskaren Jari Louhelainen och affärsmannen Russell Edwards kunnat spåra Jack the Ripper. I brittiska Daily Mail berättar de om sin forskning.

Eddowes blod på sjalen

Russel Edwards köpte en sjal på auktion. Tyghalsduken sades ha tillhört den mördade Eddowes och ha hittats på brottsplatsen på Mitre square.

Med hjälp av sjalen hävdar forskarna att de kunnat koppla ihop offret med mördaren samt avslöja Uppskärarens identitet. Louhelainen hittade nämligen blod från Eddowes på sjalen. Han lyckades sedan utifrån det gamla blodmaterialet isolera ett speciellt dna, kallad mitokondrie-dna, som ärvs på mödernet.

– Man använder mitokondrie-dna när man har väldigt lite material eller om det är äldre och förstört. Det används i brottsutredningar, säger Marie Allen, professor på institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet, till Aftonbladet.

Stort genombrott

Efter släktforskningsarbete hittade sedan Louhelainen Karen Miller som är släkt i rakt nedstigande led från mordoffret. Vid en dna-jämförelse kunde man sedan slå fast att blodet på sjalen med näst intill 100 procents säkerhet kom från Catherine Eddowes.

Fyndet och matchningen var ett stort genombrott och innebar att sjalen utgjorde den viktigaste pusselbiten på mycket länge i ärendet.

På samma sjal hittades också spår av sperma. Även här lyckades Jari Louhelainen, med hjälp av doktor David Miller, expert på forensisk vetenskap och genetik, isolera mitokondrie-dna.

Genom åren har flera olika män pekats ut som Jack the Ripper. En av de misstänkta har varit Aaron Kosminski.

Han var polsk immigrant och arbetade som frisör i Whitechapel vid tiden för morden. Kosminski kunde när det begav sig aldrig bindas till brotten och han togs senare in på mentalsjukhus.

Professor: ”Inte orimligt”

Nu kan emellertid forskaren Jari Louhelainen binda Kosminski till mordet på Eddowes. Genom att jämföra dna-materialet från sjalen med dna från en kvinna i rakt nedstigande led från Kosminskis syster Matilda har man kunnat slå fast att det är Kosminskis dna i sperman på sjalen.

Marie Allen, professor på institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet, säger att det inte alls är en orimlig slutsats.

– Fast mitokondrie-dna har inte alls lika högt bevisvärde som vanligt dna. Det finns många som kan ha samma profil, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM