SD jublar över nyval

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl

avErik Wiman, Kenan Habul

NYHETER

En folkomröstning om invandringspolitiken.

Det är vad jublande Sverigedemokrater hoppas att nyvalet leder till.

– De kan också missgynnas av väljarna som anser att de har orsakat oreda i politiken, säger Jenny Madestam, statsvetare.

"Wohooo! Vi ska ha en folkomröstning om massinvandringen."

Så twittrade Linus Bylund, SD, en av Åkesson närmaste män, minuterna efter statsministern Stefan Löfvens besked om nyval.

Den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson sa på en presskonferens att han "välkomnar beskedet" .

- Jag ser det här som en folkomröstning för eller emot ökad invandring.

Karlsson väntade sig inte det här beskedet från Stefan Löfven, men uppger att Sverigedemokraterna är väl rustade inför en ny valkampanj.

– Vi har inventerat resurserna ute i landet och vi ser fram mot detta med tillförsikt.

Hur ser du på att det här kommer att kosta Sverige upp mot en halv miljard kronor?

– Demokrati ska få kosta pengar och det är ändå ett billigt i jämförelse med ökad invandring som Stefan Löfven förespråkar, hävdar Karlsson.

Kan missgynnas

Sverigedemokraterna visar att de menar allvar med att invandrings- och integrationsfrågan är den viktigaste för partiet, anser statsvetaren Jenny Madestam.

– Det är svårt att säga vad valet innebär för SD. Vissa väljare kan straffa dem för att de har skapat oreda i svensk politik. Men de kan också få fler röster, väljarna kan belöna dem för att de uppfattas som konsekventa i sin politik, säger hon.

Om den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson kommer att driva den valrörelsen är oklart.  Det finns fortfarande inget besked om när partiledarens sjukskrivning är över, eller om han ens kommer att komma tillbaka, berättade Karlsson.

– Det är uppenbart att de klarar sig utan Åkesson. Det är högst troligt att Åkesson har en del i det här, säger Jenny Madestam.

Hur de andra partier påverkas av det här återstår att se, enligt Madestam.

– Frågan är om de andra partierna partierna börjar diskutera integrationsfrågorna och i så fall hur, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM