Skolministern vill stoppa vinst i friskolor

Publicerad:
Uppdaterad:

Ibrahim Baylan: Vinsten ökar segregeringen

Visby

Friskolorna har ökat segregationen i det svenska samhället. Därför vill skolminister Ibrahim Baylan stoppa friskolor som delar ut vinst.

- De pengar som vi satsar på våra elevers utbildning ska inte hamna som aktieutdelningar i fickorna på ett fåtal, sade han till TT på måndagen.

I höst tänker han tillsätta en utredning. Tanken är att den ska kunna presentera förslag i vår så att de kan ingå i socialdemokraternas valrörelse.

- Jag vill se över om det går att begränsa möjligheterna att ta ut pengar ur skolorna, säger han. Vi vet att om det är vinsten som är drivkraften så kommer det bara att vara intressant att ta till sig de bästa eleverna, eftersom det är dom som ger vinst.

Ökad segregation

Enligt Baylan vore det "förödande" om marknadskrafterna helt släpps loss i den svenska skolan, eftersom segregationen då skulle tillta.

- Alla pengar som vi satsar ska gå till utbildning, säger han.

Han anser inte att det är en ny stopplag som han vill införa.

Det ska fortfarande vara fritt fram att starta friskolor, efter en ordentlig prövning och skärpta regler, förutsatt att inte pengar plockas ur, säger han.

Baylan har tidigare haft problem med samarbetspartiet miljöpartiet som hoppade av förhandlingarna om den nya skollagen. Partierna är oense om behandlingen av friskolorna. Men Baylan tror att han i denna fråga kan få med sig miljöpartiet och hänvisar till att partiet på sin senaste kongress sade nej till vinst inom skolans område.

Flytta politisk fokus

Moderaternas skolpolitiske talesman Sten Tolgfors upprörs över att Baylan "ger sig på friskolorna". Han anser att det bara är ett sätt att förflytta fokus från regeringens misslyckade skolpolitik.

- Det är så inkonsekvent. Man får bygga en skola, städa en skola, snöröja runt en skola och ta ut vinst för det. Men för den som erbjuder en bra utbildning är vinst något fult.

Även Jan Björklund anser att detta är ett försök från socialdemokraternas sida att komma undan debatten om de brister som finns i skolan.

- Föräldrarna söker sig till friskolorna för att det är bättre ordning där, säger han.

Lillemor Idling/TT

Publicerad: