Nyheter

Kalle, 7, förlorade sin familj

NYHETER

På den handskrivna lappen efterlyste Kalle sin mamma, sin pappa och sina två bröder.

Men ingen kom till honom.

Tsunamin har tvingat sjuåringen att fundera över några av livets djupaste gåtor.

spreds över världen Den här bilden publicerades i tidningar runt om i världen och gav katastrofens offer ett ansikte. I dag bor han med släktingar i Boden.
spreds över världen Den här bilden publicerades i tidningar runt om i världen och gav katastrofens offer ett ansikte. I dag bor han med släktingar i Boden.

Han lever i dag med släktingar i Boden.

-Den fruktansvärda verkligheten börjar nu sjunka in i den lille pojken, säger läkaren Marie Guldstrand till nyhetsbyrån AP.

Av en tillfällighet mötte hon honom i ett tempel i Phuket efter flodvågen - och tog honom hem till Sverige. Hon har fortfarande tät kontakt med Kalle, som han kallas, och hans släktingar i Boden.

- Han har förstått vad som hänt, även om han som så många andra länge hoppades att hans familj skulle hittas.

Var förvirrad och ensam

Sjuåringen grep världens hjärtan när han hittades förvirrad och ensam i det buddistiska templet i Phuket efter att flodvågen svept bort hans familj.

Han fångades på bild av en fotograf, där han stod med sin handskrivna efterlysning: "Saknade föräldrar och två bröder".

- Han har sådana existentiella frågor som är helt omöjliga att svara på, säger Marie Guldstrand till AP.

En gång frågade han henne om inte hans föräldrar kunde återuppstå från de döda, Jesus kunde ju.

Men det finns också, skriver AP, tillfällen när den lille pojken kan glömma smärtan och leka som ett vanligt barn.

Efter en minnesceremoni för en tid sedan för pappa Thomas, mamma Åsa och bröderna Olof, 5, och Vilgot, 3, spelade han fotboll med andra barn i sommarsolen.

-Jag har höga förhoppningar om Kalle. Jag tror det finns hopp när det gäller barn. Det är svårare för vuxna att hantera sorgen. De har så många minnen" medan barn mycket mer lever i nuet, säger Marie Guldstrand.

Vandrade runt ensam

När hon hittade honom i templet som tillfälligt gjorts om till flyktingläger stod han i bara underkläder. Han hade ett brutet nyckelben, blåmärken och skärsår på kroppen och han skrek när han utan bedövning syddes i sina sårade fötter.

Dagen därpå berättade han sin historia.

Att han varit på ett hotellrum på söndagsmorgonen med sina bröder. Att föräldrarna var ute och att vattnet plötsligt strömmade in rummet.

När vattnet sjönk undan trodde han att han förts till en annan stad.

Han vandrade runt ensam innan han togs han om hand av några thailändare och senare ett svenskt par som förde honom till templet.

Tidigare i Aftonbladet

Petter Ovander

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter