18-åring erkänner spark mot mordoffer

Publicerad:
Uppdaterad:

”På måfå skickade jag iväg en spark”

En 18-åring erkänner att han sparkat 29-åringen som misshandlades till döds på Kungsgatan i Stockholm.

Tumult och ”spring”, var 18-åringens egen beskrivning av händelserna som ledde fram till majnattens tragiska våldsdåd. Då jagades och fälldes 29-åringen mot en husvägg. Liggande där sparkades han i huvudet till döds.

När rättegången om mordet fortsatte i Stockholms tingsrätt på onsdagen gav 18-åringen sin version. Han är, tillsammans med två 19-åriga kamrater, misstänkt för att ha utfört dådet.

– Jag springer rätt in i ett tumult som jag uppfattade som ett allmänt bråk. På måfå skickade jag iväg en spark som träffade honom i magpartiet, sade 18-åringen.

En reflex

Den 29-årige mannens vän hade kort innan misshandeln tillrättavisat 18-åringen och hans medåtalade kamrat som urinerade i en port. I rätten förnekade 18-åringen att det hade med sparken att göra.

– Det var mer en reflex. Jag visste inte vem som låg där. Jag ville avvärja en hotbild för att min kamrat inte skulle åka på stryk, fortsatte han.

Den 19-årige kamraten hade då samtidigt en kontrovers med 29-åringens vän som tidigare gett dem en uppsträckning.

Under förhöret kom 18-åringen flera gånger med antydningar om att fler kan ha deltagit i händelserna som ledde till dödsmisshandeln.

– Jag tror fler är inblandade än som sitter här, sade han. Han sade sig ha sett fem–sex personer springa till trottoaren där 29-åringen låg.

– Det känns fortfarande som att det är fler, upprepade han sig och berättade att han sett ”två killar väldigt nära”.

Ingen pekas ut

På direkt fråga från åklagaren vilka de ytterligare personerna var och vad de gjorde svarade 18-åringen att allt gick så fort. Han kunde inte peka ut någon.

En av de medåtalade 19-åringarna hördes också på onsdagen. Han hade minnesluckor från mordnatten och förklarade att han inte hade någon anledning att ”bråka med” 29-åringen.

Åklagarens bevisning är ett pussel av vittnens berättelser. På onsdagen hördes några av dem. En kvinna berättade att hon sett tre–fem personer ge sig på 29-åringen med kraftigt våld mot huvudet. Hon har dock inte kunnat peka ut dem.

Rättegången fortsätter på torsdagen med flera vittnesförhör.

TT

Publicerad: