Här är Sveriges rikaste kvinnor

Fredrik Lundbergs döttrar är goda för 1,4 miljarder kronor

1 av 3 | Foto: Scanpix
1. Lillasyster Katarina Lundberg, 24, är Sveriges rikaste kvinna. Hon kan räkna in drygt 720 miljoner kronor i sin förmögenhet.

Sveriges rikaste kvinnor är Katarina och Louise Lundberg, döttrar till fastighetsmiljardären Fredrik Lundberg.

I Västsverige har Ellosarvingen Susanne Blomqvist mest pengar, i söder Tetra Pak-arvingen Ebba Fischer och i norr McDonalds- skylttillverkaren Ann-Sofi Ådin Bjurman.

Här är listan på de rikaste kvinnorna – där du bor.

Det är strid på kniven om förstaplatsen som Sveriges rikaste kvinna. Lillasyster Katarina Lundberg, 24, med en skattepliktig förmögenhet på 720 miljoner, klår storasyster Louise, 26, med tre miljoner kronor.

De äger tillsammans 15 procent av familjeföretaget Lundbergs.

Deras pappa Fredrik Lundberg, 54, ärvde vd-posten i fastighetsbolaget Lundbergföretagen 1981 och är i dag storägare i bolagen Hufvudstaden, Holmen, NCC och Cardo. Han beskrivs numera som familjen Wallenbergs främste rival.

Ellosarvinge i topp

I västra Sverige är Ellosarvingen Susanne Blomqvist, 43, rikast med en förmögenhet på 199 miljoner. Hon har placerat en del av sitt arvegods i Familjen Blomqvists stiftelse, som bland annat "främjar barns och ungdoms fostran och utbildning". Sedan 1986 har stiftelsen delat ut 14 miljoner.

I Sydsverige har Ebba Fischer, 38, mest pengar, 115 miljoner. Hon är dotterdotter till Holger Crafoord, som skapade Tetra Pak och Gambro.

I norra Sverige är Ann-Sofi Ådin Bjurman, 61, rikast med en förmögenhet på 57 miljoner. Hon är dotter till den rike Skellefteåfabrikören Samme Lindmark, men har gjort egen karriär och är i dag vd för skylttillverkaren Zone Systems, som bland annat ansvarar för skyltarna till McDonalds 740 nya restauranger i Kina.

Men de allra rikaste svenska kvinnorna finns inte med på Aftonbladets lista. Nummer ett, Birgit Rausing, äger en tredjedel av kartongjätten Tetra Laval, värd 67 miljarder, enligt amerikanska Forbes. Men hon bor i Schweiz.

Den näst rikaste svenskan är Antonia Ax:son Johnson, arvtagare till Axel Johnson Gruppen AB. Hon är god för 32 miljarder, enligt Forbes.

Värderas till 0 kronor

Lottie Tham, syster till H&M-chefen Stefan Persson, äger enligt Forbes 11,7 miljarder, vilket är långt mer än de skattepliktiga 214 miljonerna i Aftonbladets lista.

Att miljarderna inte syns i Skatteverkets siffror över de största skattepliktiga förmögenheterna beror bland annat på att vissa aktier skattemässigt värderas till noll kronor.

Se hela listorna

Joachim Kerpner