”Välkomna hit, svenska män”

NYHETER

Bordellerna i Frankfurt laddar för rusning under fotbolls-VM

1 av 9 | Foto: REDO FÖR TUSENTALS FOTBOLLSFANS I rummens dörröppningar sitter de prostituerade och väntar på kunderna. 3 000 kunder köper sex varje dag i den fyra våningar höga bordellen Crazy Sexy.

FRANKFURT

En engelsk supporter slet ner taklampan på bordellen och attackerade Eva, en av de prostituerade.

-Huliganerna är programmerade till våld, säger hon.

Snart invaderar tusentals fotbollsfans och prostituerade Tyskland.

23-åriga Sanita från Polen står i svarta spetsunderkläder på bordellen och säger "Jag är sexig och vacker, porrfilmer gör mig kåt, jag är lycklig här".

Hon är inte den enda.

Alla säger de likadant, när Aftonbladet besöker bordeller i Frankfurt.

"Det här är kul"

-Macht spass, det här livet är kul. Och man tjänar mycket pengar - så sammanfattar colombianska Monika, 39, livet som sexsäljare.

Tyska Eva, 50, venezolanska Dilary, 34, tjeckiska dominan (härskarinnan) Dany, 37, och holländska nakendansösen Kitty, 24, håller med. På sin höjd tycker de att jobbet har bra och dåliga dagar - som alla andra arbeten.

Och sedan gör de tummen ner för det svenska systemet.

Bordellerna ligger på rad

Tusentals svenska män, som är kriminella om de köper sex här hemma, kommer i sommar till Frankfurt och elva andra VM-städer. De hamnar i Sveriges raka motsats i synen på sexköp.

Här ligger bordellerna på rad i särskilda kvarter. De lockar med blinkande skyltar, maniskt dunkande diskomusik och nästan avklädda kvinnor i varje dörröppning i de ofta fyra eller fem våningar höga husen.

SFortsättning

från förra sidan

15 minuters samlag säljs för 25 euro.

Nu hävdar delar av den tyska pressen att 40000 tvångsprostituerade kommer att föras in i landet från övriga Europa lagom till VM och att sex kan köpas i "förrättningslådor" i många städer-små hus på trottoarerna där prostituerade tar emot sina kunder.

Ingen vet hur många

Men siffran 40000 influgna tvångs-prostituerade verkar gripen ur luften. Ingen vet var den kommer från. Inte ens den tyska förbundskriminalpolisen, som däremot uppskattar att det redan i dag finns uppemot 25000 tvångsinförda prostituerade i landet.

De flesta socialarbetare Aftonbladet talat med är överens om att "några tusen" prostituerade nog självmant kommer resande, att läggas till de omkring 400000 som redan finns i Tyskland.

"Förrättningslådorna" då? Jo, de finns i en stad, men har inget med fotbolls-VM att göra. Svenska fotbollsfans kan beskåda dem när Sverige möter England i Köln.

-Vi har åtta "verrichtungs-boxen" uppställda sedan 2001. Det är ett socialt projekt för prostituerade drogmissbrukare, säger Anne Rossenbach på Sozialdienst Katolische Frauen i Köln.

"Tre mördades"

- När de drabbades av våld nästan varje dag och tre mördades på fyra år fick staden nog. Lådorna är larmade, bevakade av socialarbetare och patrullerande polis och står på ett avskilt område. Där tar kvinnorna emot män, säger hon.

Nu har Bonn planer på att bygga lådor, och i VM-staden Dortmund står den första färdig i juli. Men inte på grund av alla fotbollsfans, utan för att lådorna räddar livet på prostituerade.

Attackerades

Eva, 50, drabbades för sex år sedan också av våld-från en engelsk fotbollshuligan. Han slet ner en taklampa på bordellen och attackerade Eva.

-Huliganer är programmerade till våld. Men på 30 år har jag bara råkat ut för aggressiva kunder fem gånger, säger hon.

Vill ha grövre sex

Hon har lämnat bordellen för att allt färre ville köpa en 47-årings tjänster, på grund av huliganattacken och på grund av att sexet kunderna krävde har blivit allt grövre de sista tio åren, allt från analsex till knytnävssex.

Ändå säger hon:

-Jag hade gärna fortsatt i tio år till om jag haft bra klienter.

Socialarbetaren Fabienne Zwankhuizen på hjälporganisationen Tamara ger en förklaring till de prostituerades positiva syn på sitt jobb:

Skadade av jobbet

- Det är ett slags självförsvar. Men en del av dem kan fem år efter prostitutionen inse att de inte längre klarar att ha ett normalt förhållande. De ser fortfarande alla män som kunder. Och då förstår de att jobbet skadat dem, säger hon.

Fabienne tycker att en kvinna ska få jobba som prostituerad om hon vill.

"Ta sitt ansvar"

Något som den svenska EU-parlamentarikern Maria Carlshamre har starka invändningar mot:

-Alla svenska män som får en sådan inbjudan måste ta sitt ansvar. Förstår man inte vilket lidande som finns i bakgrunden är man bra naiv. Studier visar att 85-90 procent av alla prostituerade har utsatts för våld.

- Män som utnyttjar prostituerade borde skämmas.

Men prostitutionen är en accepterad del av det tyska samhället. De prostituerade har som alla andra sjukförsäkring, skattskyldighet och möjlighet att polisanmäla kunder som inte betalat. Och kvinnorna på bordellerna styr ofta helt själva över sina kunder.

Bjöd in fotbollsbasen

Allra längst i sin positiva syn på sexförsäljningen går socialarbetaren Juanita Henning. Hon driver föreningen Dona Carmen för prostituerades rättigheter och bjöd häromdagen in fotbollsbasen Lars-Åke Lagrell och svenska VM-laget på bordellbesök.

Hon kämpar för att prostituerade ska respekteras fullt ut, eftersom de bara följer sin lust och säljer sex av egen fri vilja.

Lockar svenskar

Men vad ska en man tänka om flickvännen har sex med en annan?

-Respektera det. Om din fru tycker om en bok som du inte gillar, då gör du ju inte heller någon affär av det, säger Juanita Henning.

När hon tar med oss till bordellen Crazy Sexy slår Uschi - som kallar sig "puff-mutti", bordellmamma, inbjudande ut med handen där hon står under den blinkande "girls senoras femmes"-skylten och säger:

-Välkommen hit, svenskar!

Men få prostituerade i Frankfurt tror att fotbolls-VM verkligen ökar antalet kunder:

- Fansen vill bara dricka öl efter matcherna, säger Monika.

Prostituerade i Tyskland:

Tiotusentals svenska män köar för chansen att få uppleva fotbolls-VM på plats i Tyskland. De som får biljetter lär få se mer än sport. 400000 prostituerade kvinnor finns redan i Tyskland, och fler är på väg till VM-festen. Aftonbladet har granskat en gigantisk sexindustri - som väntar med öppna armar på svenska män.

Joachim Kerpner