Nyheter

”Ingen kan bota dig om du inte själv vill sluta”

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Psykoterapeuten Owe Sandberg chattade om spelberoende

monica säger: Jag har en son på 15 år och han sitter vid datorn flera timmar om dagen och han brukar åka på någonting som heter data lan...där ungarna träffas och spelar dator är det en början på ett missbruk?

Owe Sandberg säger: Behöver inte vara det. Se upp så att inte tiden vid datorn ökar. Om han spelar mer än 4 timmar per dag är han i riskzonen.

hanna säger: Hej, min man sitter framför dator nästan hela sin fritid det går ut över barnen och mig som han helt glömmer bort vad ska man göra har du något tips?

Owe Sandberg säger: Prata med honom om hur det påverkar familjen. Han saknar tydligen insikt om hur mycket tid spelandet tar. Han måste få klart för sig att hela familjen mår dåligt av det.

Reztin säger: Goddag Owe! Jag är en fd. datamissbrukare, och det är först när jag trappat ned och insett att det finns andra passioner än dataspel i livet som jag insett detta. På Aftonbladets hemsida publiceras "Så blir du av med ditt barns databeroende", med punkten, "Kräv motprestationer för att barnet ska få sitta vid datorn.", jag tror inte det där fungerar alls. Precis som sociala myndigheter misslyckas med att tvinga folk ifrån droger och alkohol när personerna inte själva ser sitt missbruk, så misslyckas man här och får istället bara ett ökat agg och hat emot sin förälder.

Owe Sandberg säger: Det är rätt. Ingen kan sluta spela data åt dig, det måste du sluta med själv. Ingen psykolog i världen kan bota dig om du inte själv vill.

säger: Hej, har 2 killar, som är 16 och 14 år, som inte går utanför huset längre. De vill bara spela på datorn. Ringer inga kompisar, bryr sig inte om att gå på klassfester tex. Jag begränsar användingen av datorn till tre och en halv timme per dag men det hjälper inte eftersom de bara ligger (!) och väntar på nästa pass, nästa dag. De har blivit helt apatiska. HJÄLP vad ska jag göra? Kan inte slänga datorn p.g.a mitt jourarbete. /Mats

Owe Sandberg säger: De har redan hamnat i ett missbruk och du bör söka hjälp hos skola och andra föräldar eller socialtjänsten.

John säger: Hejsan Owe. Jag är 18 år och sitter dagligen vid datorn men hur vet man när man är så kallad "beroende"?

Owe Sandberg säger: När datorn upptar hela ditt liv. Du träffar inga komisar irl, missar utbildning, jobb och familj.

ac säger: Min teori är att spelmissbruk kan vara ett tecken på att någon inte mår bra, man går in i "en annan värld" kan det stämma?

Owe Sandberg säger: Ja, ofta flyr man till datorn om man har problem, är deprimerad eller känner allmän ångest. Datorn kan bli en sorts "medicin".

ETplayer säger: Hejsan. Undrar hur jag ligger till i riskzonen då jag brukar sitta uppe på nätterna till 3 och spela innan jag går till jobbet som jag börjar kl 7. Hur farligt är detta? Är trött en stund men släpper när jag kommer hem och börjar spela igen vid 20:00 till 03:00.

Owe Sandberg säger: Ja, du har passerat gränsen för beroende (högst fyra timmar). Släck ner vid midnatt!

Verkligheten säger: Hej, datorn är mer än spel och email, det finns inga gränser på vad man kan göra nästan. Klart det är mer spännande att snacka hockey med din kompis i Los Angeles än hänga utanför kiosken i Ystad. Ni har ingen aning om hur mycket tid som ungdomar lägger på TV, nu är det datorn istället. Och hade ni äldre haft våra möjligheter så hade ni gjort likadant. /mvh Peter.

Owe Sandberg säger: Det är sant. Många äldre känner panik för att de inte förstår hur en dator kan användas. Det finns ju mycket positivt.

Peter p säger: Hej,själv sitter jag vid datorn runt 5 timmar om dagen,på fritiden,det är jätte svårt att sluta att sitta. Kan du ge mig nåt råd så jag kan sluta sitta där

Owe Sandberg säger: Ja, du är på gränsen till beroende. Prova med nån ute-aktivitet, så att kroppen kommer i rörelse.

fd_inet_torsk säger: Det farligaste är väl att man byter ut sina sociala kontakter som har "IRL" mot "sociala" aktiviteter som bara kan göras via en datorinternet?

Owe Sandberg säger: När alla kontakter går via nätet, så är man fast i ett missbruk.

inca säger: Hejsan Ove! vad beror det ökade datoranvändandet på, har det att göra med att människor vill ha en grupptillhörighet ? ligger det något annat bakom det ? MVH STEFAN

Owe Sandberg säger: Ja, det är ofta lättare att hitta sin identitet på nätet. Nätet ställer inte samma krav som i verkligheten. Ökningen beror på tillgängligheten. 95 procent av alla har tillgång till dator idag.

Lord Phoenix säger: jag spelar gärna mer än 7 timmar per dag (om jag inte jobbar), men det har inte påverkat mig märkbart. vad tycker du om detta....?

Owe Sandberg säger: Du ligger klart i riskzonen att bli beroende. Effekterna kan märkas först senare i livet. Vissa som kommer till mig är 25 år och har inte kommit ut ur sitt pojkrum med dator ännu. Många som börjar i 11-12 års åldern erkänner inte heller sitt missbruk förrän i 20 års-ådern, då datorn har tagit över hela livet.

Coder säger: Hej Owe, hur ställer du dig till Folkhälsoinstitutet rapport om att datorspel är nyttigt för barn?

Owe Sandberg säger: Ja, det finns positiva rapporer som visar att man blir både smartare och mer kreativ av datorn, tyvärr träffar jag mest ungdommar, där de negativa effekterna visat sig.

Arne säger: ligger inte problemet mer i att de olika generationerna inte har en bra inblick i varandras livssyn, vist det är inte bra att sitta still förlänge, men det är inte endast kopplat till datoer utan mer allmänt

Owe Sandberg säger: Rätt. Föräldrar känner sig ofta utanför ungdommarns datavärld och upptäcker datorn först när det har blivit problem. Mera gemensamma aktiviteter mellan generationern vore bra kring datorn.

Daniel säger: Hej Owe. Jag känner att jag har problem med datorer. Sitter framför min lätt mer än 8 timmar per dag. Och under den tiden glömmer jag ibland att äta och ser nästan inte resten av min familj. Och så har detta gått ut över min skola. Några tips på hur man kan fixa detta??

Owe Sandberg säger: Bra att du ser att du är påväg in i ett missbruk. Sätt stopptider, tex efter fyra timmar. Och gör någonting helt annat, helst utomhus.

Grozny säger: jag tjänar mer pengar än mamma på Dataspel, jag lirar i clan o reser, är 16 år. har matcher och träningar 5 dgr i veckan. skolan ska jag nog hoppa av. morsan sitter framför burk 5 dgr i veckan på sitt jobb, vad e skillnaden?

Owe Sandberg säger: Du tycks ha kommit så långt så att du kan försörja dig på datorspel. Jag har träffat svenska landslaget i Counter Strike. De får prispengar och lever på sitt spel, är ej missbrukare utan ser det som ett jobb. Kan du nå dit är det helt ok.

pex säger: Hejsan, hur märker man om sonen är beroende?

Owe Sandberg säger: När han isolerar sig med datorn, blir irriterad och aggresiv om han inte får vara uppkopplad, när han börjar ljuga, missköta skola och inte träffa kompisar.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert: