”Superhjältarna” plundrar lyxbutiken

NYHETER

Polisen har inga spår efter vänsteraktivisterna som leker Robin Hood

1 av 3 | Foto: Superhjältarna
Med mängder av lyxvaror lämnade ”hjältarna” gourmetbutiken.

Ligan kallar sig ”Superhjältarna”.

De plundrar lyxkrogar och gourmetbutiker i Hamburg - allt i de fattigas och utstöttas namn.

– De känner sig nog som Robin Hood, säger Bodo Franz vid polisen i Hamburg.

Tjuvligan har omkring 30 medlemmar, tror den tyska polisen. I åratal har de härjat i Hamburg, och hela tiden lyckats gäckat polisen, skriver tidningen Der Spiegel.

"I solidaritet”

Enligt ”Superhjältarna” själva sker stölderna i protest mot klasskillnaderna - i solidaritet med socialbidragstagare, ensamma och utstötta.

Hamburg är en av Tysklands rikaste städer. På många platser i staden har ursprunglig bebyggelse och små marknader fått ge plats för lyxiga restauranger och dyra bostäder.

Senast slog ligan till mot The goedeken food shop, en butik för välbeställda gourmetkunder på jakt efter det lilla extra. En hord av unga människor, utklädda till seriefigurer, stormade butiken och stal mängder av varor - rådjursfiléer, lyxchoklad och champagne. Istället för pengar fick kassörskan en blombukett, skriver Der Spiegel.

”Santa Guevara”

Enligt polisen är ”Superhjältarna” en grupp vänsteraktivister och studenter. De anser att de växande sociala klyftorna är ett fullgott skäl för stölderna, och undertecknar sina uttalanden med namn som ”Spider Mum” och ”Santa Guevara”.

Om de verkligen överlämnar sitt tjuvgods till Hamburgs fattiga eller hellre festar upp bytet själva, är okänt.

Mia Carron