10-åring har dödssmittan

NYHETER

Bakterien kan ha spridits bland 54 unga på idrottsläger

1 av 2 | Foto: CONNY SILLÉN
HÄR VÅRDAS HON Den 10-åriga flickan smittades av meningokocker på ett idrottsläger och vårdas nu på universitetssjukhuset i Örebro. Då smittan sprids i luften har alla barn som deltog på lägret nu larmats. De har behandlats med antibiotika.

En 10-årig flicka från Örebro vårdas på sjukhus för samma smitta som tog 17-åriga Daniellas liv.

Nu fruktas dödsbakterien ha spridits bland 54 barn på ett idrottsläger.

Flickan, som vårdas på universitetssjukhuset i Örebro, deltog i helgen i ett idrottsläger i Fagersta med 54 andra barn och unga.

Det har konstaterats att hon drabbats av epidemisk hjärnhinneinflammation, även kallad meningokocker.

Eftersom dödsbakterien sprids i luften via nära kontakt har alla barn som deltog på lägret nu larmats och har fått behandling med antibiotika på sjukhuset.

”Läget under kontroll”

– Hjärnhinneinflammationen är av samma typ som den som varit så omdiskuterad i Västerås, efter en 17-årig flickas död. Men i det här fallet har vi läget helt under kontroll, säger smittskyddsläkaren Hans Fredlund till Nerikes Allehanda.

Det var för exakt en månad sedan som Daniella Cofre Valle, 17, från Västerås avled i epidemisk hjärnhinneinflammation. Hon vaknade en morgon med feber och huvudvärk – och dog på sjukhus ett dygn senare.

Dödsfallet skapade skräck i Västerås.

Smittskyddsläkaren uppmanade alla ungdomar i staden att inte dricka ur samma glas eller flaska och undvika kyssar – för att förhindra smittrisken.

Det nya utbrottet av smittan i Mälardalen sker bara tio mil från Västerås – där sammanlagt tre ungdomar insjuknat bara hittills i år.

Fick behandling i tid

Förutom Daniella smittades en 13-årig flicka och en 15-årig pojke, båda elever på Skiljeboskolan, av meningo-kocker i

januari. De fick behandling i tid och överlevde.

Den 10-åriga flickan i Örebro uppges enligt läkarna må bra.

Sjuka kan få blödningar under huden

Johan Edgar