Uppe på ytan igen

NYHETER

De två australiensiska gruvarbetarna räddade efter nästan två veckor

1 av 4 | Foto: REUTERS
Brant Webb förs till sjukhus efter räddningen.

I nästan två veckor har Brant Webb, 37, och Todd Russell, 34, suttit instängda i en stålbur.

Tidigt på tisdagen, australiensisk tid, var den massiva räddningsoperationen över och de kunde dra in frisk luft uppe på markytan igen.

Uppe på ytan kramades de om av familj och vänner, och Webb och Russel skojade och skrattade och gav exempel på det goda humör som hjälpt dem igenom helvetet under jord.

Det blev tretton nätter för Webb och Russel där nere i gruvans djup. Tretton långa dygn, sedan jordbävningen i Tasmanien stängde in dem nästan en kilometer under jord förra tisdagen.

Hittades efter sex dygn

Sedan dess har de suttit instängda i en drygt kubikmeterstor bur.

Deras kamrat Larry Knight omkom i gruvraset. Webb och Russel klarade sig i en säkerhetsbur under jord.

Uppe på ytan var det ingen som trodde att någon kunde ha överlevt raset – en kilometer ner i gruvan. Men efter fem dygn visade värmekameror var gruvarbetarna befann sig, och att de var vid liv.

Delade en kaka

De hade överlevt genom att dela på en müslikaka. Och genom att slicka vatten från bergväggarna. Som genom ett under hade de klarat sig oskadda vid raset.

Sedan de hittades har räddningsarbetarna arbetat dag och natt med att nå fram till de nödställda männen. Det tog inte mer än ett dygn att få in en slang, genom vilken det fördes in näring och dryck.

Med små sprängladdningar och en stor tunnelborr har man sedan forcerat in genom bergsmassorna. De sista metrarna har räddningsarbetarna knackat sig fram för hand, en mödosam metod.

Firande

Hela landet, för att inte säga hela världen, har följt räddningsarbetet. I Australien har Todd Russel och Brant Webb blivit nationalhjältar.

När nyheten kom att de räddats bröts alla tv-sändningar för att snabbt få ut nyheten. I staden Beaconsfield körde en brandbil runt med vrålande sirener för att folk skulle förstå att dramat äntligen, äntligen var över. Och en kyrkklocka – som inte använts sedan man firade slutet av andra världskriget – ljöd återigen över nejden.

Sköt upp begravningen

Den omkomne Larry Knights familj har skjutit upp begravningen i hopp om att Webb och Russel skulle kunna delta. Enligt AP är begravningen planerad att genomföras senare på tisdagen, men det var osäkert om de räddade gruvarbetarna skulle kunna delta.

Tidigare

Robert Triches