Skärpta straff för två Hallundarånare

NYHETER

25 och 30 misstänkta ännu på fri fot

Det blev skärpta straff för två män som deltog i det stora värdetransportrånet i Hallunda förra året.

Men fortfarande är mellan 25 och 30 misstänkta ännu på fri fot med bytet på cirka 14 miljoner kronor.

En man som i tingsrätten fick fem års fängelse för medhjälp till rån dömdes i Svea hovrätt på fredagen till sju års fängelse för grovt rån. Han hade en automatkarbin som användes vid rånet samt ett par mobiltelefoner som utnyttjats i samband med den omfattande och väl organiserade rånoperationen.

Mannen nekade till anklagelserna.

En annan man fick straffet skärpt till sex års fängelse, en påbackning med sex månader jämfört med tingsrättens dom. Han var tidigare dömd för grovt rån.

Ett tvåårigt fängelsestraff för en tredje man fastställdes av hovrätten och bevisningen räckte inte för att få ytterligare två tidigare frikända fällda och dömda. De går fria.

Hallundarånet genomfördes den 29 augusti förra året med stor precision. Brinnande bilar, fotanglar, bombväskor och rökfacklor hindrade polisen och blockerade all trafik.

Ytterligare 25–30 personer tros ha varit inblandade, säger polisen. Planeringen av rånet var mycket omfattande och kunde genomföras trots att transporten försenades, vilket tyder på att rånarna hade god insyn i transportrutinerna. Allt eftersom tiden går kallnar spåren, medger polisen.

Två av de direkta gärningsmännen är nu dömda.

Bytet blev cirka 14 miljoner kronor men hade kunnat bli mångdubbelt större. I värdetransporten som sprängdes fanns sammanlagt 72 miljoner. Men två av de containrar där pengarna förvarades öppnades inte av sprängningen.

Hallundarånet är ett av de mest uppseendeväckande som genomförts i Sverige.

Thomas Höjeberg/TT