Rasisterna tvingar utlänningar till fångenskap

NYHETER

Det rasistiska våldet ökar i Ryssland

Under två veckor i april och maj sitter de utländska studenterna instängda på studenthemmet i Moskva.

Orsak: Nynazister firar Hitlers födelsedag.

De senaste åren har det rasistiska våldet i Ryssland ökat dramatiskt.

Lichua och de andra studenterna från Kina har hamstrat mat, schampo och korsord.

Under två veckor vågar de inte gå ut. Rasisterna firar Adolf Hitlers födelsedag som infaller den 20 april.

– Igår var det skrattretande! Jag hade köpt på mig mat i förväg, men så kom min väninna Sjichfing på besök: ”Är vi människor eller inte? Kineser eller inte? Nu gör vi sushi!” Till sushi behövs gurka, morot och ägg. Vi velade i en halvtimme. Till slut tog vi varandras händer och sprang över vägen till affären. När vi skulle gå in i hissen gick äggen sönder! Vi fick gå en andra gång. Det var otäckt, säger Lichua, konststuderande från Kina, till tidningen Novaja Gazeta.

Erbjöds vakter

Förra året erbjöd universitetet de utländska studenterna vakter som följde med dem till och från tunnelbanan. I år uppmanas de att hålla ihop i grupper och aldrig gå ut ensamma.

Beslutet att stanna hemma är inte ogrundat.

Den 22 april knivhöggs en 17-årig armenier till döds i Moskvas tunnelbana. Han var på väg för att fira den ryska påsken. Ytterligare en armenier, en tadzjik och en nigerian har överfallits, bara i huvudstaden. I S:t Petersburg fick en indisk student ett knivhugg i nacken på väg hem till studenthemmet. Han överlevde.

Studenter demonstrerade

Det rasistiska våldet i Ryssland har ökat. I början av april sköts en afrikansk student till döds utanför en nattklubb i S:t Petersburg. Mordvapnet var prytt med en svastika. I december förra året demonstrerade afrikanska studenter i Petersburg mot myndigheternas slapphet i kampen mot rasismen. En kamerunsk student hade just dödats. Han var då en bland ett tiotal afrikaner och asiater som mördats i Rysslands andra stad de senaste två åren.

Härdar ut

På studenthemmet i Moskva härdar Lichua och hennes kompisar ändå ut.

– Det är väldigt värdefullt att ha ett diplom från Moskvauniversitetet. Du får arbete med en gång. Min lillasyster tänker också komma hit, när vi får råd. Skinnskallarna har inte misshandlat mig eller någon av mina vänner. Det är bara att hoppas att hon också ska ha tur, säger hon, till Novaja Gazeta.

Nyheter varje vecka från Novaja Gazeta

I april inledde aftonbladet.se ett samarbete med den regimkritiska ryska tidningen Novaja Gazeta.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland