Rysk forskare häktad för spioneri

NYHETER

29-åringen kan ha skadat svensk säkerhet

Stockholm (TT)

En 29-årig rysk forskare häktades på fredagen i Stockholm misstänkt för spioneri. Mannen ska ha spionerat åt ett annat land och på så sätt skadat totalförsvaret eller rikets säkerhet.

Efter en timmes förhandling bakom stängda dörrar i Stockholms tingsrätt på fredagen häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för spioneri. Brottet ska ha skett januari i fjol–februari i år. Han anhölls i sin frånvaro i onsdags och greps i Uppsala samma dag.

– Han är misstänkt för att ha lämnat uppgifter som är till men för rikets säkerhet eller totalförsvaret om de kommer till främmande makts kännedom, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand.

Under uppsikt

Vilket land som tagit emot uppgifterna vill åklagaren inte säga, men bekräftar att mannen är rysk medborgare. Lindstrand vill inte gå in på hur stora skador spioneriet orsakat. Han antar dock att det misstänkta brottet får följder för Sveriges relationer till berört land.

Den häktade är gästforskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala där han i ett par år forskat om växter och virus som drabbar växter, säger hans professor, Christer Jansson. Forskaren har i ett par månader hållits under löpande uppsikt på SLU av Säpo.

Jansson har svårt att se militär tillämpning av mannens forskning.

Spioneriet har enligt åklagaren begåtts i Stockholm och Uppsala. I Uppsala ligger Försvarets underrättelse- och säkerhetscentrum, där personal utbildas i underrättelsetjänst och samordning och utveckling av försvarets underrättelseverksamhet. Där finns ett 70-tal officerare, civila och värnpliktiga.

Ingenting har dock sagts om att det påstådda spionaget varit riktat mot underrättelsecentrum. Men det är i Uppsala mannen verkat.

Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) leder verksamheten i Uppsala. Must gör inga kommentarer i fallet.

Vid centrumet finns också tolkskolan, där ett tiotal värnpliktiga utbildas till förhörsledare och i ryska språket.

UD tysta

En källa i regeringskansliet betonar för TT att spioneriet gäller totalförsvaret, alltså inte nödvändigtvis det militära försvaret.

Åtal mot 29-åringen, som riskerar flerårigt fängelsestraff, ska vara väckt senast den 3 mars – men åklagaren tror det tar mycket längre tid än så.

Svenska UD vägrar energiskt säga om de alls agerat i ärendet.

I Moskva var på fredagen ryska UD otillgängligt för kommentarer. Underrättelsetjänsten SVR meddelar TT:s korrespondent att någon kommentar kan bli aktuell först på måndag.

Staffan Olsson/TT , Thomas Höjeberg/TT