”Det är vår flagga, vårt land, vi ska vara stolta”

Mauricio Rojas (fp) chattade om språktest, utanförskap och nationaldagen

Mauricio Rojas (fp).
Mauricio Rojas (fp).

   Mauricio Rojas säger: Hej! Här är jag

Pyttanh säger: Vad tror du är viktigast för att invandrare ska komma in i det svenska samhället?

   Mauricio Rojas säger: Arbete för de vuxna och bra skolor för barnen

axxxe säger: Hej, varför är du kontroversiell?

   Mauricio Rojas säger: Jag har valt att säga som det är och ta i problemen. Vi måste våga se och tala om det som är fel eller inte fungerar. Och det blir kontroversiellt många gånger.

Ninja säger: Varför vill du ha språktest för medborgarskap? Det finns infödda svenskar som inte behärskar språket så bra, ska de deporteras också?

   Mauricio Rojas säger: Den som vill bli svensk medborgare ska kunna kommunicera på det språk som är det gemensamma kommunikationsverktyget i landet. Det är viktigt för alla. Men ingen ska deporteras för att man inte kan svenska!

sanna säger: Ska vi ta in mer invandrare?

   Mauricio Rojas säger: Ja, absolut. Folkpartiet och jag personligen har föreslagit en mycket mer human flyktingpolitik än den som regeringen driver och vi vill också att människor som vill arbeta hos oss ska kunna komma hit och göra. Men på samma villkor som för alla andra i landet och när det råder brist på en viss arbetskraft.

Jesus säger: Tror du själv du skulle klara ett språktest?

   Mauricio Rojas säger: Det beror på. Det vi har föreslagit ligger på sfi-nivå, dvs svenska för invandrare. Jag tror att jag klarar det.

TURK säger: Vilka är invandrare entligt dig??

   Mauricio Rojas säger: Det är en svår fråga. Man brukar räkna som invandrare de som inte är födda i Sverige. För mig är det mycket en mental fråga. Det gäller känslan av att tillhöra det nya landet. I det avseende är jag inte längre invandrare.

Alexander säger: Jag har hört att 74% av FP:s väljare vill stoppa invandringen? Tycker du att de har gjort ett bra val?

   Mauricio Rojas säger: Jag tror att du är fullständigt felinformerad. Folkpartiets väljare är de mest flykting- och invandrarvänliga som finns i jämförelse med de andra partierna, och de har säkert gjort ett bra val för vi står för öppenhet för invandrare och flyktingar.

Aesop säger: Är du inte lite väl ivrig att förklara invandrares brottslighet med kultur - hade du ens läst BRÅ:s rapport innan du gick ut med din debattartikel.

   Mauricio Rojas säger: Brottslighet och skillnader i den beror på en kombination av många faktorer och det har jag alltid betonat. Utanförskap, diskriminering men också den sociokulturella bakgrunden är viktiga.

Adolpho säger: Finns det främlingsfientliga strömningar även inom Folkpartiet?

   Mauricio Rojas säger: Det kan inte finnas i ett parti som står för den mest humana flyktingpolitik och den öppnaste invandrarpolitik som finns i Sverige. Eller hur?

Cynikern säger: Sverigedemokraterna har på sin hemsida välkomnat dig som medlem i deras parti, hur ser du på det?

   Mauricio Rojas säger: De försöker utnyttja varenda person och utspel som de tror gynnar deras sak. Men jag säger ännu än gång: in med fler flyktingar och invandrare! Det är vad vår politik syftar till och därför vill vi också ta i de problem som finns och ändra på den integrationspolitik som vi har idag.

bruden säger: Hejsan. Jag undrar vad du tycker om debatten kring Muhammed-bilden. Är tryckfriheten viktigast, eller ska man ta hänsyn till potentiella upplopp?

   Mauricio Rojas säger: Ja säger sa: Allah är stor men friheten är större!

Marang säger: Hur ska Fp kunna vinna röster i förorten. Fp fick mindre än 2% av rösterna i Rinkeby förra valet.

   Mauricio Rojas säger: Vi satsar på kandidater förankrade i utsatta förorter och vi ska vara på plats och berätta om att det finns ett alternativ till vänsterns kränkande bidragspolitik. Vi ska säga: arbete istället för bidrag, och det ska ge oss röster.

Snäll tjej säger: När anser du att man som invandrare blir svensk?

   Mauricio Rojas säger: När man kan känna och säga: detta är mitt land! Tyvärr finns det många som har bott lång tid i Sverige som inte kan säga så. Det är vad utanförskapet leder till och det är tragiskt.

VILLVETA säger: Hur ska ni göra för att integrera invandrna som redan är i utanförskap i det svenska samhället? och hur ska man få svenska folket att vilja det? när det är stor särbehandling i dagens samhälle.

   Mauricio Rojas säger: Ja, det är en förfärlig diskriminering och det vill vi bekämpa med all vad vi kan. VI vill höja skadeståndet för diskriminering och införa sk anonymiserade ansökningshandlingar för att söka jobb i den offentliga sektorn. Vad gäller invandrarna är det viktigt att bryta all passivitet och ge männiksor på en gång en möjlighet att bidra till vårt gemensamma välstånd.

Liberal säger: Tycker du att det är en liberal synvinkel då du menar att vilken kriminell benägenhet en människa har ligger i vilken kulturell härkomst denne har?

   Mauricio Rojas säger: Nej, det säger jag inte. Jag säger att den sociokulturella bakgrunden påverkar hur vi hanterar olika livssituationer och det är inte ett så konstigt påstående. Så när man ska förklara de stora skillnaderna som finns vad det gäller brottsligheten mellan grupper som befinner i ungefär samma socioekonomiska situation är det viktigt att titta på deras bakgrund. Hur kan vi förklara skillnaderna annars?

bruden säger: Hur ska arbetsmarknades moderniseras i synen på kompetensen hos personer födda i annat land än Sverige?

   Mauricio Rojas säger: Vi måste få en förändring av de olika mekanismer som skapar diskrimineringen. Idag ställs det krav som verkar vara neutrala och lika för alla men det är de inte. Och näringslivet måste anstränga sig för att se mångfalden på ett annat sätt.

Olle säger: Är du för att sjunga svenska nationalsången och hissa svenska flaggan på skolavslutningar?

   Mauricio Rojas säger: Ja, javisst. Vi måste ta flaggan och alla nationella symboler tillbaka från rasisternas händer. Det är vår flagga, vårt land, vi ska vara stolta över det och sjunga också... tillsammans. Och tack dessutom till alla de som skrev och frågade/Mauricio

Moderator säger: Tack Mauricio Rojas och tack alla som ställde frågor!

Publisert: