Han vill starta nytt parti för ungdomar

NYHETER

Ronny Malmén, 24, har tröttnat på att alla politiker är så gamla

Vägen in i politiken är inte helt enkel för unga.

– Jag har alltid varit intresserad av politik men jag tyckte inte det var någon idé att gå med i ett ungdomsförbund, de är ändå helt bakbundna av sitt moderparti, säger Ronny Malmén, 24.

Nu startar han partiet Ung framtid.

Nu får de etablerade partierna ännu en utmanare: efter Feministiskt initiativ, Junilistan och Piratpartiet kommer Ung Framtid.

Partiet är helt nytt och grundaren Ronny Malmén håller som bäst på att samla in 1 500 namnunderskrifter för att kunna registrera partinamnet hos Valmyndigheten.

”Det är akut”

– Just nu vill jag bara att fler ska inse att det här behövs. Det är akut med alla de unga som står utanför samhället och inte får jobb. Har man varit med om det så påverkar det hela ens framtid, säger Ronny som själv gått på a-kassa men just nu jobbar som butiksbiträde.

Förhoppningen är fler politiskt aktiva ungdomar.

Ett glapp

Idén till partiet fick han och en kompis på jobbet. De vill varken vara höger eller vänster utan ställa sig i mitten och jobba med ungdomsfrågor.

– Det finns ett glapp mellan vad unga tycker är viktigt och vad partierna jobbar för, och det finns en risk i att unga inte vet vad de ska rösta på, säger Ronny Malmén.

”För gamla”

Framför allt vill de ändra på åldersfördelningen bland de som styr.

– De som bestämmer i dag är för gamla. Någon som är 40 eller 50 har inte upplevt samma saker som de unga i dag. De hade inte svårt att skaffa jobb och lägenhet, och de tycker nog i högre grad att ungdomar är slöa som inte skaffar sig ett jobb, säger Ronny Malmén.

Varför heter ni Ung framtid?

– Vi bestämde namnet på Alla hjärtans dag, vi tyckte att det klingade bra. Vi funderade på ”Ungdomspartiet” men det lät alldeles för tråkigt.

Har ni någon åldersgräns?

– Nej, inte för att stödja oss. Om någon som är 60 tycker att det här är viktigt så är det bra. Men kandidaterna ska inte vara över 30, det är själva grundtanken i partiet. De som bestämmer nu är alldeles för gamla.

Vad skulle du göra om du blev statsminister idag?

– Jag skulle se över regeringen och byta ut många som har suttit för länge. Jag skulle vilja att fler i regeringen hade arbetslivserfarenhet inom det område som de jobbar. Till skolminister exempelvis skulle det behövas någon som varit lärare.

Ung Framtids grundare

3 tips

från Ronny Malmén till dig som vill starta eget parti:

Lena Mellin om partiets chanser:

Karin Abrahamsson ([email protected])