Skönhetsmiss på Arbetsförmedlingen

NYHETER

Jobbannons för att hitta nya Fröken Sverige

Gillar du djur, barn och drömmer om fred på jorden?

Då har Arbetsförmedlingen jobbet för dig.

Nu kan du som är tjej mellan 18 och 28 söka jobbet som Fröken Sverige.

Foto: Anders deros
Panos Papadopoulos, Fröken Sverige-general.

På Arbetsförmedlingens hemsida kan du nu hitta annonsen för det något annorlunda jobbet som Fröken Sverige.

– Vi söker en ganska vanlig tjej men hon måste ha utstrålning och förmåga att entusiasmera sin omgivning, säger Panos Papadopoulos som håller i tävlingen.

Ska tävla

Enligt baddräktskungen Panos är det inte längre fråga om en skönhetstävling. Han vill istället anställa nästa skönhetsmiss i en ettårig projektanställning.

Men den som får jobbet ska ändå kunna representera Sverige i Miss Universum-tävlingen och det finns vissa krav för att få vara med. Man får inte ha fyllt 28 år och man får inte ha barn eller vara gift.

– Vi vill att Fröken Sverige ska representera oss internationellt och då måste vi följa de regler de har för Miss Universum, säger Panos Papadopoulos.

– Det där låter lite märkligt, det visste inte jag, säger Göran Åhman, biträdande chef på förmedlingsenheten på Ams.

Han anser inte att det är något fel med annonsen på Arbetsförmedlingen.

– Vi ska ta hand om alla lediga platser och annonsen ser okej ut. Men vi kan inte ansvara för var som händer under rekryteringen, säger han.

Han tror inte att det här är ett jobb man som arbetssökande kommer att kunna bli anvisad till och riskera att mista sin a-kassa för om man inte söker.

Tarras-Wahlberg hjälper till

Panos Papadopoulos har värvat Svenska Akademiens ledamot Sture Allén, hovmarskalken Elisabeth Tarras-Wahlberg och Företagarnas Riksorganisations vd Gunvor Engström som rådgivare.

– Jag tyckte det var lovvärt att göra den här tävlingen kunskapsbaserad istället för utseendefixerad, sa hovmarskalken till aftonbladet.se tidigare i år.

Senast den 24 februari ska man anmäla sig. En grupp sökande blir intervjuade på telefon och ett rekryteringsteam åker sedan runt i Sverige för att testa flickorna ytterligare.

Svenska folket får rösta

I mars blir det tre delfinaler med 50 tjejer i varje final och efter det ska 12 flickor gallras ut. En vinnare koras efter omröstning där även svenska folket får rösta.

Har man chans att vinna om man är kort och knubbig, eller överviktig?

– Det vet jag inte, det får vi se när vi kommer dit.

Varför måsta man skicka in kort på sig själv om det inte är en skönhetstävling?

– Va? Så ska det inte vara, det måste vara något fel i ansökningsformuläret, säger Panos Papadopoulos.

Så ser annonsen ut

Karin Abrahamsson ([email protected])