Journalisten Dawit Isaak frisläppt

Stockholm

Den svenske journalisten Dawit Isaak, som suttit fängslad i Eritrea i över fyra år, frigavs på lördagsmorgonen.

Foto: KALLE AHLSÉN
Dawit Isaak.

Landet gav ingen förklaring till att han släpptes, men glädjen över frigivningen var påtaglig från alla håll.

Leif Öbrink, ordförande i stödföreningen för svensken, berättar att Dawit Isaaks syster ringde och meddelade nyheten. På förmiddagen talade Öbrink själv med den nu frigivne Isaak i telefon, vars fru och tre barn bor i Göteborg.

Ingen förklaring

Enligt Sveriges ambassadör för Eritrea, Bengt Sparre, har landets myndigheter inte givit några besked om varför svensken frigavs.

– Men jag gissar att vårt arbete för att förbättra relationerna mellan länderna har givit det här positiva resultatet, säger han i telefon från Eritreas huvudstad Asmara och fortsätter:

– Det gäller att skapa vänskapsförhållanden. Man kan inte springa med huvudet mot väggen och vara konfrontatorisk, för då når man inga resultat.

”Han är glad”

Strax efter att Dawit Isaak frigavs talade Bengt Sparre med honom i telefon.

– Han säger att han är glad, och han kommer nog inte att säga så mycket annat heller. Jag är helt övertygad att han har förhållningsorder om att vara restriktiv med sina synpunkter.

Enligt Sparre är Isaak i god fysisk kondition.

– Han har behandlats bättre under den senaste tiden, och det har accelererat sedan mitt besök i september, säger ambassadören.

Freivalds vill bygga relationer

På söndagen kommer Bengt Sparre att besöka Dawid Isaak personligen. De båda har ännu inte diskuterat några detaljer kring hemresan till Sverige.

Utrikesminister Laila Freivalds säger att hon känner en oerhörd lättnad över beskedet om frigivningen. I likhet med ambassadören betonar hon vikten av att bygga relationer mellan länderna.

– Även om vi är oerhört kritiska har vi samtidigt sett att vi behöver påverka utvecklingen i Eritrea; vi behöver fortsätta att ge humanitär hjälp till alla som svälter.

Även statsminister Göran Persson är lättad och säger till TT att det ska bli ”oerhört intressant att få höra hans berättelse”.

Drivit kampanj

Svenska journalistförbundet har tillsammans och flera andra organisationer drivit en kampanj för Dawit Isaak. Bland annat man varje tisdag åkt till Eritreas ambassad på Lidingö och lämnat över ett brev med kravet att svensken skulle släppas fri.

– De har vägrat att ta emot det här tisdagsbrevet, och då har vi skjutit in det under dörren, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.

Hon tror att den eritreanska regimen har blivit generad över att förbundet och andra har ställt krav på Dawit Isaaks frisläppande utan att tröttna.

– Det har nog funnits en ”skämsfaktor” som har gjort att man nu till slut har gett upp, säger hon.

Carl Söderbergh, ordförande i Svenska Amnesty, tror också att påtryckningar från människorättsorganisationer och andra har tvingat den svenska regeringen att agera, och att det efter lång tid har givit resultat. Han betonar dock att det nu är viktigt att Sverige fortsätter att arbeta för alla andra samvetsfångar i Eritrea.

Bakgrund: Dawit Isaak

Läs mer:

Håkan Okonofua/TT