Bantare krymper sina fettceller

NYHETER

Får ökad aptit och blir sämre på att bränna fett

Det behöver inte vara dålig karaktär - det kan vara för små mängder av hormonet leptin som får många bantare att gå upp i vikt igen.

Det visar färsk svensk forskning.

Docent Johan Hoffstedt och hans kollegor på Karolinska institutet har i en studie funnit en logisk förklaring till varför många som bantat har svårt att hålla sin nya vikt.

Studien visar att fettcellerna hos personer som har varit feta är mindre än hos personer som aldrig varit överviktiga.

Mindre leptin – ökad aptit

I de mindre fettcellerna utsöndras också mindre mängder av hormonet leptin, vilket kan leda till ökad aptit. De mindre fettcellerna har dessutom sämre förmåga att bryta ner fett.

Att jojo-bantare går upp efter att ha gått ner behöver alltså inte bero på karaktärsproblem.

- Studien visar att det finns en förklaring til varför så många går upp igen. Den kastar helt nytt ljus över deras situation, säger Johan Hoffstedt.

Studien gjordes på tio kvinnor som varit feta och tio kvinnor som aldrig varit feta. Jämförelserna av fettcellerna gjordes när båda grupperna var normalviktiga. Kvinnorna hade likvärdiga mängder kroppsfett och samma midjemått.

Överviktiga immuna mot leptin

Leptinets existens har varit känt i cirka tio år. Forskare har tidigare gett det till överviktiga personer för att få dem att gå ner, men det visade sig att de var immuna mot leptinets effekter på aptit och viktreglering.

Nu vill Johan Hoffstedt testa om det finns en annan grupp som kan få hjälp. Han vill undersöka vad som händer om man ger leptin till dem som lyckats banta bort överflödskilona men riskerar att gå upp dem igen i jojo-bantadets berg- och dalbana.

- Vår studie visar att det är värt ett försök, säger han.

Karin Henriksson