Svensk 18-åring gripen för terroristplaner

NYHETER

Malmö/Sarajevo

Personal på svenska ambassaden i Sarajevo försökte på fredagen få de bosniska myndigheternas tillstånd att träffa den svenske medborgare som gripits misstänkt för förberedelse av terrorbrott.

Den gripne är enligt ambassaden 18 år och har dubbelt medborgarskap i Sverige och Bosnien. Han greps tillsammans med två andra personer, en turk och en bosnier, uppger inrikesdepartementets talesman Robert Cvrtak för den franska nyhetsbyrån AFP.

Två av de gripna ställdes i torsdags inför den domstol i Bosnien-Hercegovina som handlägger organiserad kriminalitet, krigsbrott och terrorism. Den tredje - oklart vem av de tre - skulle ställas inför samma domstol på fredagen enligt Cvrtak.

Ambassadbomb

Gripandena följdes av två husrannsakningar i Sarajevo. Polisen fann automatvapen, ammunition och sprängmedel.

Ingen på det bosniska inrikesdepartementet var på fredagen beredd att avslöja vilken typ av terrorism trion ska ha förberett. Men enligt lokala nyhetsmedier planerades ett attentat med en självmordsbombare mot en ambassad tillhörande ett EU-land.

Tidigare denna månad sade en av försvarsalliansen Natos befälhavare i Bosnien, Luis Weber, att alliansen tittade närmare på ett tiotal terrormisstänkta i den före detta jugoslaviska republiken.

På den internationella fredsövervakaren Paddy Ashdowns kontor (OHR) i huvudstaden beskrev man tillslagen som en allvarlig händelse och sade att utredningen måste få fortsätta utan inblandning utifrån.

UD vill besöka

"Varje spekulation, i synnerhet av dem som inte är inkopplade i utredningen, i fråga om personernas motiv eller bakgrund, skulle vara ytterst oansvarig", hette det i ett uttalande från OHR som återges av nyhetsbyrån Reuters. Enligt kontoret samarbetar landets polis med internationella säkerhetsstyrkor i Bosnien.

Utrikesdepartementet i Sarajevo har informerat svenska ambassaden om gripandet av 18-åringen. Monika Jagerman, ambassadråd och chargé d'affaires på ambassaden, säger till TT:

- Just nu försöker vi få träffa 18-åringen. Vi har just skickat ett fax till bosniska UD med begäran om tillstånd.

TT