”Kd motarbetar homosexuella”

NYHETER

RFSL listar homovänliga politiker – och de som aktivt motarbetar homosexuella

Kristdemokraterna motarbetar homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt).

Det hävdar Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL).

Men partiet försvarar sina åsikter och hävdar att de jobbar hårt mot diskriminering av alla grupper i samhället.

Kristdemokraterna (kd) är sämst i riksdagen på att arbeta för att hbt-personer inte ska diskrimineras, anser RFSL. Tillsammans med moderaterna hamnar partiet på minuspoäng i RFSL:s kartläggning.

Men när moderaternas dåliga poäng förklaras med att de är ”splittrade” och ”inaktiva” i hbt-frågor är beskrivningen av kristdemokraterna desto mer kritisk:

”Kristdemokraterna är ensamma om att ha lämnat in såväl interpellationer som motioner som syftar till att motarbeta likabehandling av hbt-personer”, skriver RFSL i sin rapport.

– Jag är inte förvånad. Gillar man inte RFSL:s syn på adoption och insemination, då hamnar man i botten på den här listan, säger Stefan Attefall, kd:s gruppledare i riksdagen.

Barnen viktigast

Hans parti vill inte att homosexuella par ska ha rätt till giftermål, adoption eller insemination.

– När det gäller exempelvis adoption måste lagstiftningens syfte vara att återställa det barnet förlorat, det vill säga en mamma och en pappa. Det är det barnperspektivet vi vill ha och inte något allmänt vuxenrättviseperspektiv, säger han.

Att partiet därmed skulle motarbeta hbt-personer håller Attefall inte med om:

– Vi har varit mycket aktiva och jobbar för en diskrimineringslagstiftning i arbetslivet. Där har vi haft en linje snarlik den som RFSL haft i sådana frågor.

Miljöpartiet toppar

Överlägset bäst på att driva hbt-frågor är, enligt RFSL, miljöpartiet, följt av vänsterpartiet och folkpartiet. Rangordningen har gjorts genom att RFSL delat ut plus- och minuspoäng till enskilda ledamöter utifrån hur de röstat i hbt-frågor och hur aktiva de varit med interpellationer, skriftliga frågor och motionsyrkanden. Partiets totalsiffra har sedan delats med antalet ledamöter vilket gett ett medeltal för varje parti.

Överlägset högst poäng av riksdagsledamöterna får folkpartisten Martin Andreasson.

– Det här handlar om att försvara människors lika rätt oavsett vem de älskar eller hur de uppfattar sitt eget kön, säger han.

Fakta: Miljöpartiet hbt-vänligast

Fakta:De är bäst enligt RFSL

Martin Andreasson (fp) och Birgitta Ohlsson (fp).

Fakta: De är sämst enligt RFSL

Malin Ekmark/TT