Oljeskadade fåglar funna i Kattegatt

NYHETER

Malmö/Köpenhamn

Ett stort antal sjöfåglar har hittats oljeskadade vid den danska ön Anholt i Kattegatt, men något oljebälte har ännu inte siktats i området.

På söndagsförmiddagen flög ett plan från svenska Kustbevakningen längs den svenska västkusten från Orust ned till Kullen utan att hitta någon olja.

- Planet har sådan utrustning att ett oljebälte borde ha upptäckts om det funnits där, säger Filip Lundgren, vakthavande befäl vid kustbevakningens ledningscentral i Göteborg.

Också de danska myndigheterna hade såväl flygplan som helikopter uppe under förmiddagen och flera fartyg i området. Men inte heller de siktade någon olja. Till söndagseftermiddagen har Danmark begärt assistans av det svenska kustbevakningsflyget för avpatrullering av danskt vatten.

Vakthavande vid danska sjöräddningen SOK i Århus säger till Ritzau att det finns en risk för att ett oljebälte kan flyta en bit under vattenytan och därmed vara svårt att upptäcka från luften. Vinden i området var på söndagen sydostlig, vilket innebär att även danska Läsö kan komma att drabbas.

Det var en bra bit över 1 000 oljeskadade fåglar som observerades på lördagen vid Anholt. De flesta av fåglarna var kraftigt insmetade med oljan.

Viltvårdare avlivade ett hundratal under lördagen, men ytterligare skadade fåglar väntades komma in.

Mestadels rör det sig om andfåglar, men det är oklart om de hör till flyttfågelsträck eller lokala kolonier. Enligt danska sjöräddningen SOK i Århus finns musselbankar norr om Anholt som fåglarna brukar hålla till vid. Fåglarna kan i så fall ha träffat på olja när de dyker efter musslorna.

Anholt ligger väster om Falkenberg i ett område med livlig fartygstrafik. Den olja som tagits tillvara ska analyseras under måndagen.

Peter Palmkvist/TT