Nyheter

Snabbmat gör kineserna fetare

NYHETER

200 miljoner gravt överviktiga inom tio år

Kinas befolkning blir större – på bredden.

Om tio år kommer 200 miljoner kineser att vara gravt överviktiga, varnar myndigheterna.

Snabbmatens intåg i Kina, godsaker och mindre motion börjar ta ut sin rätt på kineserna. Trots att Kina är ett av de länder som haft lågt antal feta lider idag 10 procent av barnen av fetma och 90 miljoner av de 1,3 miljarder kineserna har mer än 20 procent övervikt.

300 miljoner är feta

Undersökningar från världshälsoorganisationen WHO, visar att antalet överviktiga i världen uppgår till en miljard människor. Drygt 300 miljoner vuxna är feta vilket är 75 miljoner fler än de som är undernärda.

I en rapport från Chen Chaogang, läkare vid universitetet i Guangdong-provinsen i Kina ökar antalet överviktiga barn med 8 procent om året.

– Kinas ett-barns-politik gör att föräldrarna skämmer bort sina barn och de får allt de pekar på, inklusive mat, från föräldrarna och far- och morföräldrarna, säger han.

Han menar också att de svältperioder som äldre kineser genomlevde för bara några årtionden sedan, gör att de ofta övergöder barnen, uppger BBC news.

WHO vill uppmuntra till motion

Den ökande fetman kan bli dyr för Kina. Extrem fetma kan leda till bland annat typ 2-diabetes, stroke, hjärtfel, andningsproblem, cancer och förslitningsskador.

WHO arbetar för att försöka få ner antalet feta människor i världen. Genom kampanjer vill de uppmuntra folk att äta bättre mat, motionera och skära ner på fett och socker.

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter