Nyheter

De friade popidolen

NYHETER

”Vi försökte se bortom det faktum att han är en världskändis”

Här är personerna som avgjorde Jacksons öde.

Informationen är hämtad både från de intervjuer som gjordes vid juryvalet i början av året och från kommentarer till domen.

Jurymedlem 26

Ålder: 51. Kön: Kvinna. Yrke: Dataprogrammerare. Övrigt: Är gift sedan 21 år tillbaka och har två tonårsbarn. Hon har jobbat som dataprogrammerare och mattelärare. Kall­ar sig konstnär och har sagt att hon gillar Jacksons musik. Innan rättegången inleddes ansåg hon att media bevakat fallet för mycket och att det haft en negativ påverkan på målet.

Jurymedlem 100

Ålder: 79. Kön: Kvinna. Yrke: Pensionär. Övrigt: Änka som har barnbarnsbarn och två egna barn i 50-årsåldern. Har sagt: ”Jag har hört barn tala sanning och jag har hört dem ljuga ordentligt.” Har en släkting som fällts för sexbrott, något som hon uppger öppnade hennes ögon och fick henne att utbilda sig. ”Vi tittade på varann och kände att vi var överens”, kommenterade hon arbetet i juryn.

Jurymedlem 88

Ålder: 45. Kön: Kvinna. Yrke: Arbetslös. Övrigt: Gift sen fyra år tillbaka och har tre barn i åldrarna 14–26. Kallar media ”ännu en form av underhållning”. Fick i går frågan om vad hon som förälder kände över att Jackson sov med barn, och svarade: ”Vilken förälder skulle tillåta sitt barn att sova med en främmande man?”

Jurymedlem 101

Ålder: 21. Kön: Man. Yrke: Studerande. Övrigt: Handikappad ungkarl utan barn. Går i college. Kände till Jacksonmålet från nyhetsrapportering. Besökte Neverland Ranch när han gick i sjätte klass. Tycker att Jackson har felbehandlats av för hård mediebevakning. Älskar barn men anser att de har för vana att ljuga.

Jurymedlem 151

Ålder: 39. Kön: Kvinna. Yrke: Kontorist. Övrigt: Har indonesiska som modersmål. Är gift sedan åtta år och har inga barn. Maken är reporter. Har tvåårig högskoleutbildning och har jobbat inom offentliga sektorn. Uppgav att hon från nyhetsrapporter känner till Jacksonmålet lite grann.

Jurymedlem 153

Ålder: 20. Kön: Man. Yrke: Banktjänsteman. Övrigt: Ungkarl utan barn. Hans svågers syster jobbar för Jacksons läkare. Hon och hennes dotter känner Jackson. Har uppgett att hans syster och hennes kille besökt Neverland. Säger att han gillar Jacksons musik men kallar sig inte fan och äger inga av stjärnans plattor. Uppgav att Jacksons kändisskap inte kommer att påverka honom i någon riktning. Ser hellre på ”The Simpsons” än nyheterna på tv.

Jurymedlem 66

Ålder: 62. Kön: Man. Yrke: Civilingenjör. Övrigt: Är gift sedan 13 år tillbaka och har fyra vuxna barn. Har uppgett att han har bekanta inom polisen i Kalifornien, men att de inte står varandra särskilt nära. ”Media, precis som reklam, kan påverka mycket”, sa han under juryutvalet. ”Vi tittade på alla bevis – och kom fram till det här beslutet.”

Jurymedlem 157

Ålder: 22. Kön: Kvinna. Yrke: Sjukgymnast. Övrigt: Sambo med två barn. Uppger att hon vet en del om målet från nyhetsrapporteringar. Vet inte mycket om Neverland. Hon uppgav också att Jacksons musik tillhörde en tidigare generation. Om kändisar och media sa hon: ”Det är synd att de nästan inte kan åka någonstans.”

Jurymedlem 107

Ålder: 42. Kön: Kvinna. Yrke: Lärarassistent. Övrigt: Är gift sedan 22 år tillbaka och har fyra barn. Har en kvinnlig släkting som utsatts för sexövergrepp. En annan kvinnlig släkting våldtogs vid tolv års ålder. När det gäller nyhetsrapportering tycker hon att det är upp till var och en att bilda sig en egen uppfattning.

Jurymedlem 77

Ålder: 44. Kön: Kvinna. Yrke: Socialarbetare. Övrigt: Frånskild, en vuxen dotter. Har jobbat inom socialtjänsten i tolv år. Har i sitt jobb kommit i kontakt med brottsoffer. Exmaken är polisen i Santa Maria och hennes bästa vän är polis i närliggande San Luis Obispo i Kalifornien. Hon har kallat Michael Jackson en stor artist och uppgett att ”media rapporterar om sånt de vill rapportera om”.

Jurymedlem 80

Ålder: 63. Kön: Man. Yrke: Pensionär. Övrigt: Har jobbat som elevrådgivare. Gift sen åtta år och har två vuxna barn. Uppgav vid utfrågningen att han inte visste något om Jacksonmålet. Kallar sig konstnär och uppger att media ”går för långt när de rapporterar”. Anser att barn berättar sanningen men uppger att de kan vrida till det lite om ”de tjänar på det”. Sa i går: ”Vi försökte se bortom det faktum att han är en världskändis.”

Jurymedlem 108

Ålder: 50. Kön: Kvinna. Yrke: Hästtränare. Övrigt: Är gift sedan 28 år tillbaka och har inga barn. Har uppgett att hon utsatts för falska anklagelser. Hon har kallat Jackson en ”underbar” artist och uppgav vid juryutfrågningen att hon kände till målet mot Jackson från nyhetsrapporteringen. Uppgav att tonåringar vanligtvis berättar sanningen när de vittnar. ”Vi gick alla in med personliga värderingar och ibland skilde de sig åt. Men vi enades”, sa hon i går.

Magnus Sundholm, Claes Petersson

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu startar sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter