Nyheter

Kidnapparnas egen bild av Fabian

NYHETER

Han slogs ner och fördes bort under vapenhot – kuppen var noga planerad

Här är kidnapparnas egen, unika bild av Fabian Bengtsson i fångenskap.

I sjutton dygn satt Siba-direktören inspärrad i sitt skräckfängelse.

I dag åtalades hans kidnappare.

Bilden av den härjade och medtagne Fabian Bengtsson togs av kidnapparna för att bevisa två saker för hans familj: 1. Vi har er son. 2. Vi menar allvar.

Vid klockan 11 lämnade kammaråklagare Peter Larsson in sin stämningsansökan mot Fabian Bengtssons kidnappare.

Den 43-årige man som pekats ut som huvudperson i dramat samt hans 25-årige kumpan åtalas för människorov och för försök till grov utpressning.

27-åringen som greps i Österrike åtalas för försök till grov utpressning.

Ber om förståelse

I ett skriftligt uttalande i samband med att åtalet väcks ber Fabian Bengtssons föräldrar och familj om förståelse:

- Utöver det som framkommer i förundersökningen har vi inget att tillägga förutom att den bild som vissa av försvarsadvokaterna framhävt i media är både subjektiv och verklighetsfrämmande, skriver familjen i ett brev.

- Vi i familjen Bengtsson har nu haft viss möjlighet att vila upp oss efter en påfrestande tid. Vi ber om förståelse för att varken Fabian eller övriga familjen kommer att uttala sig innan eller under rättegången. Vi vill helt och fullt koncentrera oss på rättegången och allt vad det innebär.

Kidnappades i Haga

Det var på morgonen den 17 januari som kidnapparna väntade på att Siba-direktören Fabian Bengtsson skulle komma ut från sin bostad i Haga i Göteborg och gå den korta biten till sin bil.

I 17 dygn satt Fabian Bengtsson sedan inlåst i en 120 x 120 x 200 centimeter stor låda. Under hans fångenskap pågick intensiva förhandlingar mellan familjen och kidnapparna. Trots att alla samtal skedde från mobiltelefoner med kontantkort lyckades polisen identifiera kidnapparnas telefonnummer och kunde därmed avlyssna telefontrafiken.

Hittades i Slottsskogen

Den 3 februari hittades Fabian Bengtsson, apatisk, sittande på en parkbänk i Slottsskogen, dock utan några fysiska skador. Där hade kidnapparna släppt av honom.

Under förundersökningen framkom att Fabian Bengtsson aldrig såg sina kidnappares ansikten. Men han hade ändå memorerat många detaljer från sin fångenskap, som hjälpte polisen i utredningsarbetet: Han räknade trappstegen upp till lägenheten, noterade alla ljud och lyssnade på männens röster. Och han såg till att lämna dna-spår efter sig i form av hårstrån, som han planterade i lägenheten.

Greps en efter en

Någon vecka efter att Fabian Bengtsson återfunnits greps 43-åringen i Gårda i Göteborg. Där hittades också den ljudisolerade låda som Bengtsson hade förvarats i under fångenskapen.

I februari greps 25-åringen i Köpenhamn.

Den tredje misstänkte, 27-åringen, häktades i sin frånvaro av Göteborgs tingsrätt i början av februari. Ungefär samtidigt greps han i Wien. Han överfördes senare till Sverige.

De åtalas

Polisens bilder:

Robert Triches, Oisín Cantwell, TT

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter