Nyheter

Flera minnesstunder för flodvågsoffren

NYHETER

Regeringen uppmärksammar inte dagen

På halvårsdagen efter flodvågen hålls under söndagen minnesstunder runt om i Sverige.

Men varken regeringen eller utrikesdepartementet uppmärksammar dagen. All kraft läggs i stället på att planera för ettårsdagen.

På söndagskvällen arrangerar bland annat frivilligorganisationerna Siv och Tsunami Souls en minnesstund i Trädgårdsföreningen i Göteborg. Under ceremonin, som inleds klockan fem, tänds ett ljus för varje svensk som saknas eller omkommit.

Samtidigt anordnar stödgruppen Referenspunkt Ersta en minnesgudstjänst i Ersta kyrka på Södermalm i Stockholm.

En timme senare kan sörjande besöka minnesgudstjänsten i S:t Johannes kyrka i Malmö. Gudstjänsten arrangeras av Malmö stad tillsammans med Svenska kyrkan och Burlöv kommun.

Regeringen uppmärksammar inte

Från officiellt håll anordnas inga minnesstunder på söndagen. Varken utrikesdepartementet eller regeringen har valt att uppmärksamma halvårsdagen av tsunamikatastrofen, vare sig i Sverige eller Thailand.

– All ansträngning går åt till att planera vad vi ska göra på ettårsdagen. Det pågår i alla länder, inklusive EU, säger Jonas Hafström, Sveriges ambassadör i Thailand, till TT.

– Bland annat kommer SVT då att direktsända en minneshögtid på klockslaget då tsunamin drabbade Thailand. Men det är oklart var det eller hur det kommer att arrangeras. Men det blir en multireligiös högtidsstund.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter