Chockhöjda hyror efter taxeringshöjningar

NYHETER

”En normal trea upp till 800 kronor dyrare i månaden”

Kraftiga taxeringshöjningar väntar hyreshusägare i hela landet.

Chockhöjningar på 100-tals kronor i månaden väntar hyresgäster och bostadsrättsinnehavare. HSB kräver regeringsingripande.

- Taxeringshöjningarna slår igenom dubbelt på både schablonbeskattning och inkomstbeskattning för bostadsrättsföreningen. Pengar som ska betalas oavsett hur det går för föreningen och det slår direkt på hyran, säger Göran Olsson, vd i SBC (Sveriges Bostadsrättscentrum) till TT.

Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet 2005 för hyreshus och industrifastigheter. Totalt får 285 000 hyreshus- och industrifastigheter nya taxeringsvärden nästa år efter besked från Skatteverket.

800 kronor

Den genomsnittliga höjningen i landet för hyreshus beräknas till 32 procent. Den största höjningen kommer att ske i Öresundsregionen där snitthöjningen för bostäder hamnar på 59 procent. Och det beror till stor del på den ekonomiskt expansiva utvecklingen där, enligt Monica Haapaniemi, rättslig expert vid Skatteverkets huvudkontor.

- Beroende på var i landet man bor räknar vi med att månadsavgiften kommer att höjas med minst 400-800 kronor i månaden för en normal 3:a, säger Göran Olsson.

Kalldusch

HSB kallar beskedet från Skatteverket för en kalldusch för dem som äger bostadsrätter och hyresrätter. HSB hänvisar också till tidigare besked från statsminister Göran Persson och finansminister Pär Nuder om att regeringen är beredd att justera skattesatserna för att kompensera för de höjda taxeringsvärdena:

"Dagens besked från Skatteverket medför så kraftiga höjningar av boendekostnaderna att väljarna måste få besked om att skatten sänks före valet", skriver HSB:s bostadspolitiska expert i en kommentar och får stöd av SBC som organiserar 4 000 bostadsrättsföreningar.

- Vi har länge krävt att inkomstskatten för bostadsrätter som infördes 1948 ska tas bort för att slippa överbeskattning av bostadsrätter, säger Göran Olsson.

Industrifastigheter

Bostadsrätter drabbas extra hårt, enligt HSB, eftersom många bostadsrättsföreningar betalar två skatter som baseras på taxeringsvärdet; fastighetsskatt och inkomstskatt.

För kommersiella fastigheter, det vill säga främst kontor, har prisutvecklingen varit lugnare än för bostäder. För de fastigheterna har marknadsvärdena stigit med i genomsnitt 21 procent i landet som helhet.

Även industrifastigheter kommer att taxeras under 2007. Den senaste taxeringen för sådana fastigheter skedde 2000, varför prisutvecklingen omfattar sju år. Snitthöjningen i landet för dem blir 40 procent.

Maria Victorin/Anders Lignell/TT