Varning för bajsvattnet

NYHETER

Södermalms toaletter gör Årstaviken till smittfälla

Kiss, bajs och smitta.

Se upp med vad du badar i.

I Årstaviken läcker miljontals liter avloppsvatten ut.

Foto: Dassigt dopp Årstaviken är ett populärt ställe att bada på, det kan dock finnas risker. Varje år hamnar sex miljoner liter avloppsvatten i Årstaviken vilket gör att det kan finnas smitta i vattnet.

Visst är det härligt med ett svalkande dopp i sommarvärmen. Men kanske inte så underbart som du tror. Varje år badar massor av stockholmare i Årstaviken – i andra personers kiss och bajs.

– När det regnar mycket blir det översvämning i avloppsledningarna. Då läcker det ut, säger Anders Stehn på Stockholm vattens labbavdelning.

Sex miljoner liter

Sex miljoner liter avloppsvatten. Så mycket kommer ut i Årstaviken under ett normalår, enligt tidningen Södermalmsnytt.

Det mesta är från toaletter på Söder. Där är avloppsledningarna mycket gamla och i behov av att bytas ut. Allt avlopp ska egentligen gå till reningsverket i Henriksdal. När det läcker ut på vägen kan sjukdomsframkallande smitta komma ut.

– Vi har hittat höga halter av E. coli-bakterier i västra delen av Årstaviken. Bakterien i sig är inte farlig men visar att det finns färskt avloppsvatten. Därmed kan det också finnas smitta i vattnet, säger Anders Stehn.

Sprids mot Sjöstaden

Bakterierna kan överleva i vattnet i någon vecka. Och spridas vidare. Då främst mot Hammarby sjöstad och ut i skärgården.

I Årstaviken råder i dag badförbud.

Läs mer:

Här bör du inte heller bada

Stockholm stad: Vi kan inte skrämma folk

Foto: Jerzy Slazak.

Jonas Andersson