Satsa på en stilig stenläggning

Så lägger du plattor - steg för steg

Trädäck i alla ära, men finns det något vackrare än en snyggt stenlagd uteplats? Här är bästa tipsen för dig som vill ha lättskötta trädgårdsgångar — och en tålig terrass.

1.

Bestäm var plattorna ska ligga. Mät ut området med pinnar. Spänn upp snören mellan pinnarna och känn efter i några dagar om lösningen passar dina behov. Undvik konstlade gångar om det är en gång du gör. Tänk på att man alltid tar den kortaste vägen. Om det är en uteplats: se till att den ligger nära köket och att den får både lä och sol. Fundera också på insynsskydd.

2.

Välj sten. Det finns en oändlig mängd typer, storlekar och färger. Om du väljer färgade stenar, se gärna till att de harmonierar med husfasaden och den omgivande växtligheten.

3.

Dags att gräva! Normalt räcker det med 15—20 cm. Gräv djupare om du bor långt norrut eller har mycket lera i jorden.

4.

Återfyll med bärlager (stenkross). Fördela stenkrossen jämnt med en skyffel. Om du gör en uteplats nära huset, se till att bärlagret lutar ungefär en cm per meter bort från huset. Lutningen är till för att leda bort regnvattnet. Bärlager beställer du hos ett åkeri eller en lastbilscentral på din ort.

5.

Platta till bärlagret. Om ytan är liten räcker det att stampa den själv eller stöta med en grov planka. Om du har större ytor kan du använda mark­vibrator. Genom att vattna packar du ihop bärlagret ytterligare. Målet är att få ett hårt bärlager med plats för 2—5 cm sättsand plus plattornas tjocklek.

6.

Lägg ut avdragsbanor med ungefär en meters mellanrum. Kontrollera med vattenpass så att de ligger helt i våg (eller så att de lutar med ungefär en cm per meter om du gör en uteplats nära huset). Lägg ut ett 2—5 cm tjockt lager med sättsand så att avdragsbanorna döljs i sanden.

7.

Dra av överflödig sätt­sand med en planka. Vid behov, flytta avdragsbanorna och gör om tills hela bärlagret är täckt av sand. Strö sättsand i spåren som blir när du drar upp banorna.

8.

Dags för stenläggning! Sätt tillbaka pinnarna i hörnen och spänn upp snörena igen. Lägg en hel ytter­kant längs ett av snörena. Fyll sedan på med rad efter rad. Kontrollera hela tiden så att fogarna sitter tätt, eller med ett mellanrum på maximalt 3 mm.

9.

Täck med överbliven sand och sopa ner i springorna. Det låser ihop stenarna och gör att de rör sig mindre.

Ta bort pinnarna och snörena.

Färdigt!

Källa: Leif Qvist, arkitekt, författare och van plattläggare.

Undvik de vanligaste misstagen!

Tänk på!

Jacob Härnqvist

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN