Här skjuter de - nakna

Publicerad:
Uppdaterad:

Skandal skakar svenskt elitförband

1 av 3 | Foto: JOHAN BÄVMAN
CHOCKBILDEr I SVT De nakna soldaterna i första amfibieskytteplutonen avfyrar det skarpladdade granatgeväret. De övriga i plutonen fäller sexistiska kommentarer. Försvaret ser allvarligt på det inträffade och utreder nu vilka som medverkar i filmen.

Här skjuter det svenska elitförbandet med skarpladdade vapen.

Helt nakna.

-Absurt. Det här beteendet hör inte hemma inom försvaret, säger Gerry Larsson, professor på Försvarshögskolan.

En skandal har blåst upp inom Försvarsmakten. Sveriges Televisions program Uppdrag granskning visade i går en film där värnpliktiga soldater på amfibieregementet Amf 1 ägnar sig åt bisarra övningar.

Leker med geväret

Helt nakna skjuter de med ett skarpladdat granatgevär. Samtidigt fäller de övriga i plutonen råa kommentarer som "Får ni stånd nu?" och "Det är som naken-Janne fast med kraft".

-Ett mycket dåligt sätt att använda svenska skattepengar, säger Gerry Larsson.

Filmen visar hur de nakna soldaterna leker med granatgeväret och hur en halvnaken värnpliktig besinningslöst skjuter med ett automatvapen. Och de befäl som medverkar ger order om att de värnpliktiga ska hasa sig nakna nedför en kulle.

-Det illustrerar en subkultur som har sitt ursprung i amerikanska marinkåren. Först ska man bryta ned personer för att sedan bygga upp ett starkt lag. Det stämmer väldigt dåligt med vår erfarenhet av hur man bygger upp ett fungerande lag, säger Gerry Larsson.

Försvarsmakten ser allvarligt på händelsen och har nu snabbt tillsatt en utredning för att identifiera de personer som medverkar på filmen.

-Det ger ett smaklöst intryck och alla som sett filmen har tappat hakan, säger Staffan Dopping, försvarets informationsdirektör.

Inga tydliga regler

Men trots smaklösheten har försvaret inga tydliga regler vad gäller nakenhet och vapen.

-Ingen har kunnat förvänta sig att någon kan göra det här så det finns i nuläget ingen paragraf som uttrycker "nakenhet vid skjutning ej tillåten", säger Staffan Dopping.

Skjutövningen genomfördes 2004 av första amfibieskytteplutonen på Myttinge skjutfält i Stockholms skärgård.

Plutonen var då stationerad på Vaxholm, men har nu flyttats till Berga.

Fler nakenskandaler i arbetslivet

Anders Haraldsson

Publicerad: