Picknick för lata

NYHETER

Trött på att förbereda picknicken i timmar? Låt andra laga maten. På fik och i butiker erbjuds allt från latte och macka till oxfilé och forellrom för picknickkorgen.

Foto: Slö i solen men för slö för att fixa picknickkorgen? Lugn, det finns sätt att komma undan. Frank Alwin på Lisa Elmqvist är en av många i stan som erbjuder färdiga picknickpaket.

Ute grönskar parkerna, solen skiner och vi har en massa helgdagar framför oss. Det är guldläge för picknick. Men alla är inte lagda åt att trilla köttbullar och göra små chevrepajer i timmar före man går ut. I synnerhet inte när man vet att allt ändå blir uppätet den första halvtimmen. Eller att solen riskerar att gå i moln precis när du är klar. Samtidigt är det lika trist att falla till föga med en klassisk raggarpicknick; en påse ostbågar och en sexpack folköl.

Beställ i god tid

Gör det enkelt för dig - låt andra laga maten. På många ställen runtom i Stockholm säljer fik och matbutiker färdiga picknick-kit. Den enda nackdelen är att utrymmet för spontanitet är begränsad eftersom de flesta vill ha in beställningen minst en halv dag i förväg.

Hyr både korg och filt

Bästa stället för en spontanpicknick är Cajsa Warg på Söder, som har massa färdigpackad mat och där du till och med kan hyra korgar och filtar för 25 spänn per dygn.

Här kan du köpa färdig picknickmat - från budgetvariant till läcker lyx

Foto: En fullmatad picknickkorg från Lisa Elmqvist

Terri Eriksson-Herrera, Aftonbladet