Här rasar bloggkriget

NYHETER

Folkpartist knäcktes av uppmärksamheten - tvingades stänga sin blogg

Rykten, åsikter och skvaller.

På nätet rasar Sveriges nya propagande- och tyck-maskiner vidare mot varandra om Lars Danielssons förehavanden.

Folkpartisten Johan Ingerö - som bloggade om den påstådda kärleksaffären - har stängt sin blogg.

– Uppmärksamhet är som kokosbollar - det är gott i början men sedan blir man lite mätt, säger han.

Foto: Joey ABRAITYTE
Slog igen Folkpartisten Johan Ingerö tvingades stänga sin blogg efter att han skrivit om rykten om Lars Danielssons påstådda kärleksaffär.

Ryktet om Lars Danielssons påstådda förhållande med departementssekreteraren Helen Eduards fick stort genomslag i går när socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog hängde ut två folkpartister som initativtagare till ryktesspridningen. En av dem är Johan Ingerö som efter uppståndelsen själv beslutade att stänga sin blogg Right online.

– Ja, det gjorde jag. Det startade en enorm debatt i kommentarsfälten som jag kände att jag inte hade någon kontroll över. Jag visste inte riktigt vad som skrevs där och det är ju trots allt min blogg och mitt ansvar, säger Johan Ingerö.

Attack och motattack

Det andra huvudmålet för gårdagens attack från Marita Ulvskog var Johanna Nylander som till skillnad från partikollegan fortsätter att skriva:

”Ryktet är inte en folkpartistisk kupp, utan har funnits sedan långt tidigare och varit någonting allmänt i vissa kretsar. Sedan råkade jag vara en av de första som skrev om det på en blogg.”

En annan huvudperson i dramat är socialdemokraten Magnus Ljungkvist som i går pekades ut som ytterligare en av många som bloggat om kärleksryktet. Han är upprörd:

”Nej, någon ursäkt fick jag inte av Johan Jakobsson, folkpartiets partisekreterare. Han försöker istället desperat låtsas om att det är samma sak att sprida rykten, vilket folkpartistiska bloggare gjort, som att varna för ryktesspridning, vilket jag gjort.”

Liberala ungdomsförbundets ordförande Fredrik Malm slår tillbaka mot Ulvskog:

Nu hoppar Ulvskog på Liberala ungdomsförbundet och påstår att vi för en kampanj mot Lars Danielsson. Vi bedriver inte någon kampanj. Jag klargör detta på flera håll idag.

Ifrågasätter

Aftonbladets debattredaktör Lotta Gröning har berört det heta ämnet tidigare, och ifrågasätter:

”Om det är så banalt som Danielsson försöker ge sken av just nu, varför har han inte sagt det tidigare? Men nu tycker jag hela Danielsson affären är en fars. Jag har svårt att ha förtroende för sådana politiska företrädare.”

Jacob Axelsson bloggar om Lars Danielssons artikel i SvD där Danielsson försvarar sig:

”Jag tror att de flesta kan inse vilken press man hamnar i vid ett sådant tillfälle och det är egentligen inte konstigt att man blandar ihop lite vad som hände vilken dag. Det är inte där problemet ligger.”

Gamla nyheter?

Bloggaren Monica Rolfner konstaterar att ryktet om Lars Danielsson pågått en tid...

”Och nähä. Lars Danielsson har tydligen ingen kärleksaffär. Det är bara rykten från bloggare. Som faktiskt har gått att läsa sen i februari. Både på bloggar och i diskussionsfora.”

På flitige bloggaren Jan-Inge Flüchts sajt pågår en livlig debatt med politiska förtecken:

”Nu har socialdemokratiska spindoctors hjälpt till att flytta fokus från annandag jul till bloggosfären men de kommer att misslyckas i det långa loppet.”

Bildt lovar drama

På bloggsajten Franks funderingar ser man på Danielssonaffären lite ur ett gräsrotsperspektiv:

”Lars Danielsson tjänar 81.500 kr i månaden. Men ingen del av hans lön går ut på att han ska minnas. Jag hoppas massmedia fortsätter att jaga efter honom. För när massmedia jagar som en flock hyenor kan inte ens en ulv som Danielsson klara sig i längden.”

Sveriges förre statsminister Carl Bildt skriver också om Danielsson – på engelska:

”I was long astonished by the silence over the issue. But now it clearly gathers speed. It could well be one of the critical ones in bringing the entire government crashing down. Stay tuned. There is drama coming.”

aftonbladet.se