Gäss? No!

NYHETER

Nu har Malmöborna tröttnat på att trampa i fågelbajs

Har du ledsnat på att trampa i gåsbajs på gräsmattorna och stranden?

Det har gatukontoret i Malmö också.

Med hjälp av sopmaskin och gevär inrättar de nu gåsbajsfria zoner i staden.

Foto: Parkmarodör Gäss betar gräs och dras därför till gräsmattor och parker. Spillningen de lämnar efter sig irriterar många. Nu förklarar gatukontoret i Malmö krig mot gässen.

Gäss kan utgöra ett trevligt inslag i stadsbilden tycker många. Färre gillar dock den spillning de lämnar efter sig på gräsmattorna.

Sopar rent

Gatukontoret i Malmö tar nu strid mot problemet och utlovar gåsbajsfria zoner i Malmö.

Det främsta vapnet mot de bevingade nedsmutsarna är en traktor med ett speciellt redskap på. Vanligtvis används det för att sopa upp löv med, men nu har det fått ett nytt användningsområde.

Inom vissa zoner i Pildammsparken ska traktorn sopa bort skiten från gässen.

- Det fungerar förvånandsvärt bra, vi får upp det mesta. Men vi kan inte slå oss för bröstet än men det ser bra ut, säger Arne Mattsson, biträdande chef på gatukontoret.

En bonus är också att traktorn när den är i gång skrämmer gässen så de håller sig borta. Men eftersom det inte är möjligt att köra traktor dygnet runt tar gatukontoret också till mer handfasta metoder.

- Vi har fått utökade kvoter att skjuta av grågässen. De vitkindade gässen är fridlysta. Förutom de hundra vi kan skjuta av på hösten, får vi nu också skjuta 150 på våren, säger Arne Mattsson.

Attackerar människor i Stockholm

Henrik Nicklasson som är jägmästare på Djurgården i Stockholm tänker inte ta till sådana okonventionella metoder som i Malmö.

- Inte än så länge i alla fall. Men fungerar det i Malmö kanske vi provar här också. Men nu nöjer vi oss med vanlig renhållning.

Och även om Djurgården också är fullt med gåsbajs är det största problemet just nu att gäss går till attack mot människor.

- Än så länge har ingen blivit skadad, men det är obehagligt. Gässen går till attack när människor kommer mellan dem och gässlingarna. De är väldigt beskyddande, säger Henrik Niklasson.

Anna Lindström