USA-militär försökte mörklägga massaker

NYHETER

Misstänks ha hämnats bombdåd mot amerikanskt kompani i Irak

Foto: AP
Bilden, tagen från en videofilm, visar några av de civila offren i massakern som påstås ha utförts av amerikanska soldater.

USA skakas åter av uppgifter om krigsförbrytelser begångna av amerikanska soldater.

Denna gång handlar det om hur 24 irakiska civila dödats av amerikanska marinkårssoldater.

Var det en massaker på oskyldiga, vilket mycket tyder på, riskerar soldaterna åtal för mord i hemlandet.

Foto: AP
Korpralen Miguel Terazzas omkom i bombräden mot en amerikansk trupp i november.

Det pågår utredningar om de närmare omständigheterna kring vad som hände i Haditha i västra Irak i november i fjol och Vita huset har lovat att resultaten ska bli offentliga när de blir klara.

Tyder på massaker

Men The New York Times redogör på onsdagen för en ännu inte offentlig militär utredning i Irak som tyder på att det verkligen var en massaker begången av amerikanska soldater.

Ursprungligen rapporterades att de civila dödats av en sprängladdning. Men de irakiska obduktionsresultaten visar att alla dödades av kulor, inte av splitter.

Den amerikanska militären betalade senare ut ekonomisk ersättning för 15 av de dödade, familjerna fick motsvarande cirka 20000 kronor för varje dödsoffer.

Affären drogs först upp av tidskriften Time i våras men har nu fått nytt liv sedan det framkommit nya uppgifter som tycks bekräfta att det kan röra sig om en direkt massaker begången av amerikanska soldater, som hämnd för att en soldat just dödats av en bomb.

Enligt tidigare irakiska uppgifter gick marinkårssoldaterna från hus till hus och sköt alla de kunde finna. De hävdade att de utsatts för beskjutning från byggnaderna.

Politisk dynamit

Stämmer uppgifterna finns minst tre viktiga aspekter på affären:

En massaker på försvarslösa civila fläckar svårt bilden av de amerikanska soldaterna i Irak. De beskrivs i hemlandet oftast som hjältar som i alla sammanhang måste stöttas.

I så fall har massakern också mörklagts av militären. Överstelöjtnanten som var chef för förbandet har redan fråntagits sitt uppdrag. Frågan är hur högt upp i hierarkin man känt till vad som hänt.

En bevisad massaker är politiskt mycket känslig och lär ytterligare undergräva det redan vacklande stödet för Irak-kriget. President Bushs popularitetssiffror är redan mycket låga och kriget väntas bli ett huvudämne i höstens kongressval.

Irakisk regering kritisk

I spetsen för den politiska kritiken står nu den demokratiske kongressledamoten John Murtha. Han är själv pensionerad överste i marinkåren och åtnjuter därför stor respekt i militära frågor. Nu är han skoningslös i sina omdömen:

– När USA godtar överlagt mord på civila är man inte bättre än sin fiende, säger Murtha.

Iraks nye premiärminister Nuri al-Maliki säger i en intervju för Reuters att han håller på att mista tålamodet med de allt vanligare amerikanska ursäkterna att man råkat döda civila irakier av misstag.

– Jag säger inte att dödandet är avsiktligt. Men jag tycker det är oroande, säger al-Maliki, och kräver en fullständig utredning av vad som skett i Haditha.

Risken är nu stor att Haditha måste fogas till den lista över amerikanska övergrepp där Son My i Vietnam och fängelset Abu Ghurayb i Irak redan noterats.

Thomas Höjeberg/TT