Svajigt på sjön

NYHETER

Matresan på M/S Gerda pendlar mellan himmelsk och katastrofal

1 av 3 | Foto: SKÖNT SOLDÄCK M/S Gerda – ett vattenhål på Norr Mälarstrand, men har du tunn plånbok så ska du nog hålla dig till ölen.

Gerda har verkligen legat runt.

I olika hamnar runt om i världen alltså.

Den 6 juni 1944 var hon i Normandie, som en av de åtta pråmar som landsatte de allierade. Hon har också varit husbåt i Portugal och järnvägsbro i Finland, bland mycket annat. Men sedan något år tillbaka hänger hon alltså på Kungsholmen, i renoverat tillstånd.

M/S Gerda är för stockholmare och gästande turister vad ett vattenhål på savannen är för gaseller. Man dras liksom hit när det är varmt, vare sig man vill eller inte. Är man en gasell som ledigt hoppar från vattenhål till vattenhål så är det här definitivt värt ett stopp. Men är man en gasell som mer sällan får komma till så finns det ställen där vattnet smakar bättre.

Var slug – ta en öl

Och för dem som har svårt för att fatta liknelser – Gerda är ok, men har du tunn plånbok finns det ställen som ger dig bättre valuta för dina surt förvärvade pengar. Var slug och ta en öl på däck i stället. Utsikten är till och med bättre där.

Menyn är nämligen väldigt svajig. Från en fin krabb- och räkskagen med wasabitouche till en fullkomligt katastrofal marulk, som serveras i en alldeles för djup tallrik där alla ingredienser slabbas ihop inom några minuter. Däremellan finns en lite torr grillad hummer, där vi inte får in de på menyn utlovade musslorna förrän vi påpekat bristen.

Aptitdödande grönt

Vi har också testat en päronsplitt-cheesecake med ett fascinerande aptitdödande karamellfärgsgrönt lock. När servitrisen ställer fram den framför våra tappade hakor är vi nästan säkra på att hon urslipper sig ett ”ja, jag vet”.

Chokladfondanten är å andra sidan himmelsk, och vackert upplagd med levande blommor. Men den ojämna menyn är symptomatisk för M/S Gerda, och alla andra ställen som har en lätt eller tung air av turistfälla. Det är stordrift och lite hafsigt emellanåt, men alla som jobbar här verkar kunna konsten att släta över fel på ett charmerande sätt.

Riktig jobbigt blir det dock när alla skaldjur på den speciella skaldjursmenyn är slut redan vid 18.30-tiden en stekhet söndagskväll.

Men de hade väl inte räknat med att bli invaderade.

M/S Gerda

Matombudsmannen