Poliser hjälpte inte kvinna som våldtogs

NYHETER

I dag sänktes straffen för två av polismännen

Den 19-åriga kvinnan våldtogs brutalt i tre timmar.

Polisen fick in en anmälan – men skickade ingen patrull.

I tingsrätten dömdes poliserna för tjänstefel.

I dag fick två av dem sina straff sänkta av Svea hovrätt.

Klockan 05.35 på morgonen den 3 april 2004 steg den 19-åriga kvinnan av nattbussen vid Scandichotell i Täby. Därifrån hade hon bara några hundra meter hem. På vägen stoppades hon av en 34-årig man, släpades in i en skogsdunge där han våldtog henne i flera timmar.

Under överfallet lyckades hon ringa en väninna som förstod vad som pågick.

Ringde polisen

Väninnan ringde polisens länskommunikationscentral. Men någon polisbil kom aldrig, trots att flera bilar fanns i närheten. Ett par hundra meter bort, vid en bensinstation, stod en patrull och tankade sin bil.

I tingsrätten dömdes tre poliser för tjänstefel. Den operatör som tog emot anmälan dömdes till en månads fängelse. Han dömdes även för att ha misshandlat sin flickvän. Det straffet står i dag fast.

Dagsböter

Operatören rapporterade anmälan till två befäl - som lät bli att agera. För det dömdes en av dem till fängelse i en månad. Hans straff sänktes i dag till 100 dagsböter. Hans kollega får sitt bötesstraff sänkt från 120 till 100 dagsböter.

De två polismän som får sina straff sänkta får behålla sina jobb. Den person som dömdes för att även ha slagit sin flickvän avskedas.

34-åringen som våldtog kvinnnan dömdes till åtta års fängelse och livstids utvisning.

Tidigare artiklar

Johanna Melén