Överste avstängd efter sextrakasserier

NYHETER

Slet av kadetterna kläderna på balen

Inför ögonen på de värnpliktigas flickvänner ska översten plötsligt börjat slita i kadetternas kläder och tafsa dem i skrevet.

"Jag kände mig besviken och äcklad", skriver en av de totalt 14 värnpliktiga som nu har anmält översten till försvarets personalansvarsnämnd.

ÖB har beslutat att omedelbart stänga av översten – som är i 50-årsåldern – från sin tjänst.

Det var vid en så kallad kadettbal som översten – inbjuden som hedersgäst – anklagas för att ha trakasserat ett stort antal av kadetterna. Inför ögonen på de civila gästerna ska han ha slitit av slipsar och kavajer på flera av de värnpliktiga, och försökt knäppa upp byxorna på några av dem. En värnpliktig beskriver i sin anmälan:

"Vid ett tillfälle kom översten fram till mig och la hans hand på mitt skrev. Jag blev överrumplad och ryggade tillbaka. Jag visste inte hur jag skulle reagera".

”Borde lära sig dricka med måtta”

I en annan anmälan skriver en värnpliktig att han i efterhand skäms för att han inte omedelbart gick emellan när översten gav sig på en kamrat till den värnpliktige.

"Det hade behövts", skriver han.

Ytterligare en annan av anmälarna skriver att översten borde lära sig "dricka med måtta och inte alltid dricka sig redlös".

De 14 värnpliktiga kadetternas anmälan kom in till försvarshögkvarteret på fredagsmorgonen. Efter att ÖB Håkan Syrén informerats tog det inte lång tid innan han fattade beslutet att omedelbart stänga av officeren från sin tjänst.

– Samtidigt har det på ÖB:s order startats en snabbutredning och anmälan ska även tas upp i personalansvarsnämnden, säger Försvarsmaktens informationschef överste Anders Hedgren till aftonbladet.se.

Är ångerfull

Han berättar att försvaret naturligtvis har möjlighet att gå vidare med en polisanmälan, men att hans bedömning är att det inte är aktuellt i nuläget.

– Vi hoppas kunna vara klara med utredningen inom en eller ett par veckor, säger han.

Hur har översten reagerat på anklagelserna?

– Han är ångerfull. Det är inte roligt att få en sådan här anmälan emot sig.

Innebär det att han erkänner anklagelserna?

– Nej, det är för mycket sagt. Det är klart att det finns en del i anmälan som... men jag vet inte hur han ställer sig, säger Anders Hedgren. Vi får se vad utredningen visar men det är viktigt att poängtera att det här är en anmälan. Han är inte dömd ännu.

Aftonbladet.se har sökt den anmälde officeren, utan att nå honom.

Robert Triches