S i Stockholms går till val på trängselskatt

NYHETER

Bilström: ”Väljarna ser nog fördelarna i systemet med egna ögon”

Socialdemokraterna i Stockholm beslutade på tisdagen att gå till val på att det internt kontroversiella försöket med trängselskatt blir permanent.

- Äntligen har vi tagit helhetsgrepp om den här frågan, säger Annika Billström, socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm, till TT vid 22-tiden på tisdagskvällen.

Då hade arbetarekommunens representantskap i Stockholms ABF-hus beslutat om ett trafikpolitiskt valprogram. Där står att både vägar och kollektivtrafik behöver byggas ut. För denna "ambitionshöjning" krävs - både ekonomiskt och miljömässigt - "ett ja i folkomröstningen om miljöavgifter".

Svekdebatt

Försöket pågår den 3 januari-31 juli i år. Alla bilister - oavsett var de bor i landet - ska betala för att köra in eller ut ur innerstaden. Invånarna i Stockholms kommun ska sedan säga ja eller nej i en rådgivande kommunal folkomröstning på valdagen den 17 september.

I förra valrörelsen lovade socialdemokraterna (s) - vilket inte minst Billström blir ihärdigt påmind om - att inga trängselskatter ska införas vid valseger. När sedan miljöpartiet (mp) krävde dem för att stödja s i riksdagen lämnades Billström med en ännu levande svekdebatt.

"Egna ögon"

Flera talare i ABF-huset ville också skjuta upp tisdagens beslut. Redan påminns lokala partiföreträdare allt för ofta, sade de, om orden i förra valrörelsen. Att nu oförbehållsamt vara positiva kan uppfattas som en total kapitulation inför mp, och ett kvitto på att s lurades förra valrörelsen, befarade de.

Men Annika Billström pekar på att försökets resultat hittills varit över förväntan.

- Nu har vi jobbat med en process i tre år, och väljarna ser nog fördelarna i systemet med egna ögon, säger hon.

Tomas Bengtsson/TT