Täbymannen dömd till åtta års fängelse

NYHETER

Jenny, 24: "Mitt liv blir aldrig som förr"

Den 11 april försökte en 34-årig man våldta Jenny när hon var på väg hem från en fest.

Åtta dagar tidigare våldtog samme man en kvinna upprepade gånger i en skogsdunge i Täby.

I går han dömdes han till åtta års fängelse.

Foto: LÄTTAD ÖVER DOMEN Jenny, 24, utsattes för ett våldtäktsförsök av den nu dömda 34-åringen. Tack vare en hjältemodig insats av några unga män som uppmärksammade överfallet så klarade sig Jenny förhållandevis väl.

Jenny, 24, hämtade själv domen på Stockholms tingsrätt när den kom klockan halv två i går. Efter att hon läst den var hon lättad.

- Det är så skönt att han får sitt straff. Men jag skulle vilja att han får sitta inne för alltid. Han skrämmer mig, säger hon.

Slogs ner på lekplats

Jenny hade varit på fest hos några vänner i Lidingö och var på väg hem när överfallet skedde. En man förföljde henne från tunnelbanestationen i Farsta. Han angrep henne bakifrån. Han slog henne med knuten näve och tvingade in henne i en lekstuga på en lekplats. Hennes byxor och trosor var nerdragna.

- Allt som fanns i huvudet var dödsångest och rädsla, berättar hon.

Men Jenny hade tur. En ung man såg vad som hände från ett köksfönster och tillsammans med sina fyra vänner lyckades han ta sig fram till lekplatsen i tid för att gripa gärningsmannen innan våldtäkten fullbordades.

Åtta dagar tidigare, vid sex-tiden på morgonen den 3 april, överföll samma man en 19-årig kvinna som stigit av nattbussen vid Scandic hotell i Roslags Näsby i Täby. Den gången såg ingen.

Enligt domen knuffade mannen ner kvinnan i ett dike. Han slog henne med knuten näve, antagligen mer än tio gånger. I en skogsdunge våldtog han sedan henne flera gånger. Hur många minns inte kvinnan. Kvinnan försökte prata med mannen, men han var okontaktbar och luktade mycket alkohol. Hon fick tag i sin mobil och ringde en väninna som larmade 112, men polisen kom inte. Efter tre och en halv timme gick mannen därifrån.

"Jag är ofta rädd"

Kammaråklagaren Cecilia Cassmer yrkade på maxstraffet tio års fängelse. Det blev åtta år och utvisning på livstid.

Nu vill Jenny försöka lägga överfallet bakom sig. Hon hoppas att mannen inte överklagar. Hon tänker ofta på överfallet. Hon pratar av sig med vänner och en kurator.

- Det är ingen överdrift att påstå att mitt liv är förändrat för alltid. Det är ett projekt att ta sig hem nu. Jag är ofta rädd och jag är uppmärksam på personer som går efter mig.

Läs också

Joakim Andersson