"Hur kunde jag vara så korkad?"

NYHETER

Hivsmittade Hans, 46, berättar om sin sjukdom

Foto: Hans Hammar blev hiv-smittad vid ett oskyddat samlag för fyra år sedan.

Den 27 september 2000 fick Hans Hammar, 46, chockbeskedet som kom att förändra hans liv.

Han hade smittats av hiv – av en tillfallig sexuell kontakt som han hade fått via internet.

– Jag ville inte inse att det kunde hända mig, säger han till aftonbladet.se.

Det var i slutet av sommaren 2000 det hände. Den då 42-åriga Hans Hammar hade träffat en man via internet, inlett en flört och hade bestämt att de skulle träffas.

– Jag hade all fakta klar för mig, visste exakt vilka riskerna med oskyddat sex var, men det hjälpte inte. I stundens hetta ville jag liksom inte inse att det kunde hända mig.

Fick en chock

Tre veckor senare insjuknade Hans i vad som kändes som en kraftig influensa. Han blev matt, orkeslös, och hade ont i magen. Det enda han kunde få i sig var skorpor och yoghurt.

– Jag gick till läkaren för att testa mig, men framför allt för andra könsjukdomar som jag misstänkte att jag hade blivit smittad av. Jag hade ännu ingen tanke på att det kunde handla om hiv.

När testsvaren kom vid lunchtid 27 september fick han därför en chock.

– Jag borde ha anat, men ville nog inte inse att det var sant. Jag har tidigare varit rädd för att ha blivit smittad och testat mig, men inte den här gången. Jag gick till och med till jobbet på kvällen som vanligt.

"Som en sorgeperiod"

Men morgonen efter vaknade han med svår ångest. Han kontaktade föreningen Noaks ark och fick bo på deras gästhem i tre dagar för att få hjälp med att bearbeta chocken.

– Man kan likna det med när man går igenom en sorgeperiod. Det tog två månader för mig att komma över det värsta. Strategin var att vara öppen mot folk runt omkring mig.

Medicin tre gånger per dag

I dag lever Hans ett liv som till stora delar är helt annorlunda än det han levde i tidigare. Förutom att han går på regelbundna kollar på sjukhuset och äter medicin tre gånger om dagen för att hålla nere virusmängden har hans relation till andra människor förändrats.

– Jag backar mer inför kontakter med nya människor, både vänner och nya kärlekar. Jag är rädd för att de ska ta avstånd om de får reda på att jag är smittad.

"Åtta av tio backar"

Hans berättar att han oftast har bemötts med förstående när han har berättat om sin sjukdom.

– Jag har en sida på nätet där jag kan komma i kontakt med människor. Efter att ha chattat en stund brukar jag alltid berätta om min sjukdom. Åtta av tio brukar backa när de får reda på att jag är smittad, vilket naturligtvis tar hårt.

Medveten om risken

På frågan om vad som skulle ha fått honom att agera annorlunda den där septemberkvällen svarar han:

– Ärligt talat så vet jag inte. Det handlar så mycket om inre mognad. Om man inte är mogen nog att ta till sig ett budskap spelar det ingen roll hur mycket information man får.

I dag har Hans accepterat sin sjukdom och har anpassat sitt liv efter den. Men fortfarande maler självklart frågan i huvudet hur han kunde låta det hända.

– Hur i helvete kunde jag vara så korkad frågar jag mig. Jag hade ju faktiskt ett personligt ansvar för mina handlingar och kunde inte bara begära att personen som smittade mig tog ansvar för sina. Jag visste ju att det fanns en risk, men vissa sanningar kan vara skrivna i neon framför ögonen utan att man vill ta dem till sig. Det här med att det kan vara farligt att ha oskyddat sex är en av dem.

Debatten helt tyst

Hans ser stora brister i debatten kring hiv-frågor i dag.

– Det är oerhört tragiskt att frågorna inte debatteras mer. För några år sen, när vi trodde att Sverige skulle drabbas hårdare av sjukdomen, fanns en helt annan debatt. Nu, när det har visat sig att vi blev skonade och att sjukdomen främst har slagit ut områden långt bort från oss är det helt tyst. Det ger mig kalla kårar.

Anna-Maria Carnhede